Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Jubal lid Bas Aldenberg blaast Taptoe voor zijn huis in Stadshagen

Zwolle – Vanavond exact om 19:58 uur en 30 seconden speelde de 16-jarige Bas Aldenberg de Taptoe op zijn trompet. Hij deed dat voor zijn huis in Stadshagen. De straat keek mee. Bas is lid van Jubal Zwolle. Vanuit deze Zwolse drumband deden er een aantal blazers mee aan de oproep van het Nationaal Comité. Het Comité omarmde het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en riep blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur.

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt tijdens de dodenherdenking. Het commando ‘Tap toe!’ (‘Sluit de biertap!’) werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin 17de eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal lijkt op het Britse signaal ‘Last Post’ maar is niet hetzelfde. Dankzij de aanwezigheid van de geallieerde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de ‘Last Post‘ ook in Nederland bekend geraakt.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigde geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking in deze corona-crisis het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Ze kregen daarbij niet alleen de bladmuziek aangereikt maar ook nog wat dirigenten-instructies: ‘Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button