LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Joodse- , christelijke- en islamitische gelovigen houden samen interreligieuze vredesviering in Zwolle

Door Carline Meijster

Zwolle – Iedere eerste zondag van het jaar organiseert SLAG een interreligieuze vredesviering. SLAG staat voor ‘Samen Leven, Anders Geloven’. De dienst die zij ieder jaar organiseren is een samenwerking van mensen uit de joodse traditie, de christelijke kerk en islamitische gelovigen in Zwolle.

Dit jaar werd de viering voor de 28e keer georganiseerd. De locatie wisselt jaarlijks. Ditmaal was het de beurt aan de Oosterkerk, op de Turfmarkt. Andere jaren wordt de dienst gehouden in de Zwolse synagoge, in een Zwolse Moskee of één van de andere betrokken kerken; de Lutherse kerk of de Dominicanenkerk.

Tijdens de viering werden teksten gelezen uit de verschillende heilige boeken, de Torah, de Koran en de bijbel. De eerste twee werden gelezen in hun oorspronkelijke taal, Hebreeuws en Arabisch, met een schriftelijke Nederlandse vertaling. De teksten werden afgewisseld met muziek door een kwartet. Ook droeg een Syrische vluchteling een zelf geschreven gedicht voor, in het Nederlands. De dominee van de Oosterkerk sprak een korte overdenking uit. Kernpunt was dat het geloof verenigt in de wens om liefde, vrede en recht mogelijk te maken voor iedereen.

De dienst eindigde met een vredeswens, uitgesproken door de drie vertegenwoordigers van de godsdienstige stromingen. Daarna volgde een kort moment waarin iedereen elkaar vrede kon wensen. Na afloop van de dienst was er tijd om elkaar te ontmoeten bij koffie en thee.

Uitgenodigd door één van de organisatoren was ook wethouder Klaas Sloots aanwezig. Hij vond het een mooie viering en een mooie samenwerking.

SLAG

De groep SLAG organiseert meer activiteiten ten behoeve van de interreligieuze dialoog in de stad. Zij richten zich hierbij voornamelijk op de Joodse, Christelijke en Islamitische godsdienst, die ieder Abraham als stamvader kennen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button