Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbal

Voorbeschouwing Fortuna – PEC Zwolle

Zwolle – Aankomende vrijdag zetten de Zwolse spelersbussen koers richting Zuid-Limburg. Om 20.00 zal de ploeg van John Stegeman het daar opnemen tegen Fortuna Sittard. Een wedstrijd tussen twee ploegen die snakken naar een overwinning. Zwolle vierde één driepunter dit seizoen, Fortuna wacht daar nog op.

Fortuna Sittard als tegenstander in belangrijke wedstrijden is voor Zwolle niet onbekend. De editie van vorig jaar kende immers ook grote belangen. Na een eerste helft, waarin PEC Zwolle zich niet wist te belonen, drong Fortuna in de tweede helft meer en meer aan. Uiteindelijke leidde dit ook tot de openingstreffer, waardoor Zwolle de wedstrijd leek te verliezen. Wat, gezien de virtuele ranglijst, betekende dat PEC Zwolle op plek zestien zou komen te staan. Echter werd vlak voor tijd scheidsrechter Martin van den Kerkhof door de VAR naar de kant geroepen. PEC Zwolle kreeg na een overtreding op Pelle Clement een penalty. Lennart Thy, inmiddels vertrokken naar Sparta Rotterdam, wist hier wel raad mee en zo eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Het bleek uiteindelijk de laatste wedstrijd van het seizoen. PEC Zwolle eindigde in het door de KNVB afgebroken seizoen op de vijftiende plaats en wist door het gelijkspel Fortuna Sittard onder zich te houden.

Ook de editie in het seizoen 2011/2012 was een belangrijke voor het toenmalige FC Zwolle. In Sittard werd een voorschot genomen op het lang verwachte kampioenschap, vier dagen later. De wedstrijd was nog geen drie minuten oud, toen keeper Diederik Boer na een vervelende botsing per brancard het veld moest verlaten. De wedstrijd bleef daarna op en naar golven, totdat Arne Slot in de 56e minuut het openingsdoelpunt maakte. Het kopdoelpunt van Slot bleek genoeg te zijn voor de overwinning, waardoor Zwolle zich in de daaropvolgende thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven als kampioen van de Jupiler League kroonde.

Terug naar het heden. Aan de kant van Fortuna Sittard staan met Ben Rienstra en Zian Flemming twee bekende namen op papier. In totaal kwam Rienstra 35 eredivisiewedstrijden in actie voor PEC Zwolle, Flemming 29. De mooie boogbal van Rienstra tegen PSV en de vier goals van Flemming in de beker tegen De Graafschap zal menig supporter zich nog wel herinneren. Op de huidige ranglijst vinden de twee oud-Zwollenaren zich terug op de achttiende plaats. Alleen tegen AZ en FC Emmen wist Fortuna een punt te pakken. PEC Zwolle mag dan wel zeven plekken hoger staan, het gat qua punten is minder groot. Na zeven gespeelde wedstrijden heeft PEC Zwolle zes punten behaald.

Arbitrage

De leidsman van aankomende vrijdagavond uur zal Edwin van de Graaf zijn. Hierbij zal hij geassisteerd worden door assistent-scheidsrechters Richard Polman en Sjoerd Nanninga. De aangestelde official voor de wedstrijd is Robin Gansner. Joey Kooij zal vanuit Zeist fungeren als VAR, met Michael Osseweijer als AVAR. De aftrap is om 20.00 uur.