KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Jeugdfagotdag in Zwolle met “fagotproeverij”

Zwols muziektalent Fayah bespeelt zeldzaam instrument

Zwolle – Op zaterdag 10 juni is er in Zwolle de landelijke Jeugdfagotdag van Fagotnetwerk Nederland. De overkoepelende organisatie van en voor fagottisten in Nederland en Vlaanderen heeft als doel het fagotspelen op alle niveaus en alle soorten fagotten te bevorderen. In samenwerking met Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel en het ArtEZ Conservatorium wordt deze editie in Zwolle gehouden.

“De fagot is in Zwolle bijna een uitgestorven muziekinstrument”, aldus Albert Dam, dirigent van Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel. Het instrument spreekt waarschijnlijk weinigen tot de verbeelding, behalve als “opa” in het muzikale sprookje “Peter en de Wolf”. Toch is het instrument allesbehalve oubollig en keihard nodig in elk orkest. Om die reden heeft de Vuurvogel bij Fagotnetwerk Nederland aangedrongen op een Zwolse editie van de jeugdfagotdag mét een gratis “fagotproeverij” voor geïnteresseerden.

Gelukkig is er binnen de Vuurvogel één aanstormend talent op dit unieke instrument: de elfjarige Fayah Kamp. Fayah speelt momenteel de fagotpartijen bij de Bazuin en de Jonge Vuurvogel. De reden om fagot te gaan spelen was voor Fayah simpel: “Ik wilde iets spelen wat nog niemand anders speelde”. Dat dit een understatement is moge duidelijk zijn.

Er is dus werk aan de fagotwinkel in de regio van Zwolle en met het ontbreken van een fagotdocent zijn fagotleerlingen natuurlijk al helemaal ver te zoeken. Zowel het ArtEZ Conservatorium als de Vuurvogel hebben baat bij leerlingen en studenten en willen hier graag aan meewerken. Om 13.30 uur is er daarom voor geïnteresseerden een gratis “Fagotproeverij” onder leiding van professionals. Om 15.30 uur is in het conservatorium het slotconcert met alle deelnemers van de dag.

De “fagotproeverij” is gratis en begint in het conservatorium aan de Stadsmuur om 13.30 uur. Het slotconcert is ook gratis toegankelijk en begint om 15.30 uur.
Voor actieve deelname aan de hele dag is wel een ticket nodig: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Jeugdfagotdag23

Gerelateerde artikelen

Back to top button