112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Jeugdbrandweerteams strijden zaterdag in Zwolle voor landelijke deelname

Zwolle – Op zaterdag 14 maart worden er regionale oefenwedstrijden van de jeugdbrandweer gehouden op drie locaties in Zwolle. Ruim vijfentwintig jeugdbrandweerteams uit de veiligheidsregio’s IJsselland, Twente, Drenthe, Groningen en Flevoland nemen hieraan deel. De organisatie is in handen van de Zwolse afdeling van de jeugdbrandweer, die dit jaar 40 jaar bestaat.

Deze oefenwedstrijden zijn de voorbereiding op de landelijke wedstrijden van de Stichting Jeugdbrandweer Nederland (JBNL), waaraan 235 teams meedoen.

De jeugdbrandweer is een afdeling binnen de brandweerorganisatie. In Nederland zijn meer dan honderdvijftig jeugdbrandweerkorpsen actief, waarvan vijf in de regio IJsselland. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar krijgen hier de basisbeginselen van het brandweervak bijgebracht, zodat zij later eventueel kunnen doorstromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. Om dit te bereiken wordt er wekelijks geoefend.

Locaties

De regionale oefenwedstrijden spelen zich af op drie locaties in Zwolle. Tussen 08.00 en 17.00 uur bootsen de teams een inzet na. Deze wordt beoordeeld door officiële juryleden van de stichting JBNL. Ook krijgen de jonge brandweermannen en –vrouwen tips en trucs ter voorbereiding op de landelijke wedstrijden. Rook en vuur worden op 14 maart niet gebruikt.

Scenario’s

Om het oefeneffect voor de jeugd zo groot mogelijk te houden wordt er van tevoren geen informatie over de scenario’s verstrekt. De realiteit wordt in dat opzicht zoveel mogelijk nagebootst. Ook de locaties blijven voor de deelnemers onbekend tot 14 maart. Op elke locatie speelt een andere wedstrijdklasse, met een aangepast scenario. De Junioren (12 t/m 15 jaar) krijgen het iets makkelijker dan de Aspiranten Lagedruk (16 t/m 18 jaar) en Aspiranten Hogedruk (16 t/m 18 jaar).

Prijsuitreiking

De regionale oefenwedstrijden worden afgesloten met een prijsuitreiking. Deze vindt 17.30 uur plaats in de brandweerkazerne aan de Marsweg 39.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren