Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZwolle Kiest

Jesse Klaver bij Hedon Zwolle: “Lelystad Airport: Geen uitstel maar afstel”

Audio – Martin van der Hooft sprak na afloop met Jesse Klaver en Suzanne Kröger


Zwolle – “Uitstel lost alleen het probleem van de minister op. Vliegtuigen worden daar niks stiller van.” Daarom pleitte Jesse Klaver dinsdagavond in Zwolle dus voor afstel in plaats van alleen uitstel van Lelystad Airport. Hij kreeg er de handen mee op elkaar in Hedon. Zo’n 600 belangstellenden waren afgekomen op de Meet Up met Klaver over de ontwikkelingen van de verguisde luchthaven. Naast Klaver spraken ook Tweede Kamerlid Suzanne Kröger, de Zwolse lijsttrekker Sylvana Rikkert en Leon Adegeest van Hoog Overijssel de zaal toe.

Martin van der Hooft

Verslaggever / Programmamaker

 

Uitstel lost alleen het probleem van de minister op. Vliegtuigen worden daar niks stiller van. Jesse Klaver – Partijleider GroenLinks

In de wijken leeft het nog maar weinig

Sylvana Rikkert – Lijsttrekker GroenLinks Zwolle

Het publiek was het grondig eens met de sprekers. En dat is misschien gelijk wel een beetje het probleem, Sylvana Rikkert: “Ja de mensen die hier aanwezig zijn, kennen vaak het dossier goed. Maar in de wijken leeft het nog veel te weinig. Wij maken ons als GroenLinks echter grote zorgen.” Ook Jesse Klaver deelt die zorgen. “We willen die vliegtuigen gewoon niet, behalve dat ze niet nodig zijn, zijn ze ook nog eens slecht voor ons.”

Trein naar Londen of Barcelona

Maar voor het zover is moet er volgens de partijleider van GroenLinks nog veel veranderen. Nederland moet vooral stoppen met doen alsof beter altijd meer en groter betekent. “In de natuur zie je dat principe nergens terug. Als een appelboom maar door blijft groeien, geeft ie op een gegeven moment geen vruchten meer.” Volgens Klaver moeten we dus ook niet groeien maar juist sterker worden. En dat kan bijvoorbeeld door in plaats van het vliegtuig een keer de trein te nemen naar Londen of Barcelona. Als we dat vaak genoeg doen is die uitbreiding van Schiphol en Lelystad helemaal niet nodig.


Martin van der Hooft sprak na afloop met Sylvana Rikker – Lijsttrekker GroenLinks Zwolle


Suzanne Kröger – Tweede Kamerlid GroenLinks

Volgens Suzanne Kröger kunnen we Lelystad nog steeds tegenhouden: “De mensen moeten zich blijven verzamelen en blijven protesteren.” Zij en haar collega’s in de Tweede Kamer moeten dan de minister er van overtuigen dat Lelystad er op deze manier niet moet komen. Of zoals Klaver het zegt: “Als er in plaats 600 mensen 6000 of misschien wel 600.000 mensen zich laten horen, dan kunnen we niet meer genegeerd worden.”


Martin van der Hooft sprak na afloop met Leon Adegeest woordvoerder Hoog Overijssel


Uitstel minimaal 9 maanden

Leon Adegeest, van actiegroep HoogOverijssel, hoopt dat er eerst uitstel komt van minimaal 9 maanden tot een jaar: “Er moet voor de opening nog een goed rapport gemaakt worden, dat halen ze nooit voor april 2019” Later misschien wel gevolgd door afstel. Maar voor Hoog Overijssel is dat niet het ultieme doel: “Het is schijnbaar mogelijk om de vliegtuigen veel sneller te laten stijgen en dalen. Dan heeft niet half Nederland er last van. Als dat lukt, mag het vliegveld er van ons komen. Maar er zijn ook specialisten die aan die mogelijkheid twijfelen.”

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.
Back to top button