Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Jeroen Kraakman nieuwe Stadsdichter van Zwolle

Zwolle – Jeroen Kraakman is de komende twee jaar Stadsdichter van Zwolle! Iedereen die een evenement organiseert in Zwolle kan de Stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen.

Jeroen Kraakman: “Met mijn open blik op de wereld en onze stad beschrijf ik graag de kleine en grote zaken die ons allen bezighouden. Over herkenbare situaties maak ik gedichten die soms mooi en ontroerend zijn, soms ook moeilijk en confronterend. Als Stadsdichter geef ik mijn eigen visie op zaken die spelen in de stad. Ook ga ik gastlessen op scholen verzorgen, om de kunst en het plezier van dichten te delen met jongeren.”

Tijdens de Zwolse Nacht van de Poëzie (op de landelijke Gedichtendag 31 januari) wordt de nieuwe Stadsdichter bekendgemaakt. De Zwolse Nacht van de Poëzie is een evenement vol poëzie, muziek en dans, georganiseerd door Zwolle Zien en Stadkamer.

Jeroen Kraakman

Jeroen Kraakman (38 jaar) is schrijver en dichter en verdient de kost als filiaalmanager van een woonwinkel. Kraakman woont in Assendorp. Sinds 2017 schrijft Kraakman gedichten voor wijkkrant De Assendorper. Van zijn hand verschenen diverse verhalenbundels en de gedichtenbundel ‘Als de dichter zingt’ (2017, Godijn Publishing). Naast zijn werkzaamheden volgt Kraakman de deeltijd opleiding Leraar Nederlands aan Hogeschool Windesheim.

Jeroen Kraakman – © Niels Hunnersen

Selectie

Jeroen Kraakman werd geselecteerd uit een groep van 7 sollicitanten. Zwolle Zien en Stadkamer voerden met elk van hen een sollicitatiegesprek. “Daarnaast vormde een besloten podium onderdeel van de selectieprocedure. We vroegen de sollicitanten om een gedicht te schrijven over een actueel Zwols onderwerp. Zo kregen we zicht op de poëtische kwaliteit en vaardigheden van de dichter. We willen graag dat de stadsdichter een breed publiek in de stad kan aanspreken,” vertelt Trijntje Gosker van Zwolle Zien, “Jeroen Kraakman onderscheidde zich van de andere sollicitanten door zijn woordenspel in combinatie met ruimte en gelaagdheid in zijn gedichten waardoor je aan het denken wordt gezet.”


 

Eerdere Stadsdichters van Zwolle waren:

  • Paul Gellings (2005-2007, benoemd door de Gemeente Zwolle)
  • Lenze Bouwers (2007-2009, benoemd door de Gemeente Zwolle)
  • Alet Boukes (2009-2011, benoemd door de Gemeente Zwolle)
  • Marieke van Bolderen (september 2015-september 2016, benoemd door Partij voor Cultuur)
  • Kees Smits (januari 2017-januari 2019, benoemd door Zwolle Zien)

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren