Nieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

Je wijk duurzaam maken doe je zelf!

Bijvoorbeeld door je auto te delen

Zwolle – “Het zijn de bewoners zelf die steeds met initiatieven komen om de wijk te verduurzamen en te vergroenen.” Volgens de beide (oud-)buurmannen Joost Vlot en Ben Kraaijeveld maakt dat het ook extra leuk: “Er is niet een soort directeur Groen die het bepaalt, maar de wijkbewoners zelf.” Joost en Ben waren te gast in Studio Stadkamer On Tour. Deze eerste aflevering was in de wijk Assendorp dus kwamen we voor leuke onderwerpen al snel terecht bij “50 Tinten Groen in Assendorp”.

Studio Stadkamer is het lunchprogramma van Radio Focus. Iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – wordt dit live opgenomen in het Huiskamer Café van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. En af toe gaan we ‘On Tour’. Zoals deze week die werd opgenomen in wijkcentrum De Enk aan het Assendorperplein.

De wijk Assendorp staat niet bepaald bekend om zijn prachtige groene inrichting. Sterker nog, het is één van de meest versteende wijken van Zwolle. Misschien is dat wel de oorzaak dat de inwoners zelf heel graag bezig zijn met verduurzamen én vergroenen van hun wijk. Zelfs kleine initiatieven hebben direct al een behoorlijke verbetering tot gevolg. Maar je hebt natuurlijk ook de kartrekkers nodig. Een bekende is Adriaan Mostertman met zijn gevel- en daktuintjes.

Sociale Cohesie is in Assendorp een hot Item. De bewoners verzinnen de meeste initiatieven zelf én met elkaar. Ook bij het autodelen speelt die cohesie een rol. Je moet wel in overleg met elkaar als je je auto deelt. ©RTV Focus

Auto Delen

Twee anderen zijn Joost en Ben, met het project Autodelen. Ze bewijzen al een tijdje dat je prima een auto kan delen: “Mijn oude Polo kostte me al snel zo’n 25 à 30 cent per kilometer. Sinds dit project rij ik in een gloednieuwe E-golf voor nog geen 22 cent per kilometer,” aldus Joost, “En dan is er ook nog het sociale aspect, we zitten regelmatig – met een pizza erbij – om tafel om alles af te stemmen,” vult Ben aan. De auto wordt op dit moment gedeeld met drie personen. Naast de gedeelde auto hebben die drie ook een soort ‘nul-uren’ contract bij een organisatie als Greenwheels. Daardoor is er altijd een auto beschikbaar.

Het is ook een oefening in afhankelijkheid. Je bent gewoon meer van elkaar afhankelijk. Je moet elkaar erin kunnen en willen vertrouwen. En dat is helemaal niet erg. Ben Kraaijeveld over Auto-delen

Dit kan overal

Assendorp heeft een aantal natuurlijke voordelen, waardoor het hier goed werkt. “We zitten – letterlijk – op loopafstand van de binnenstad, de supermarkten én het Openbaar Vervoer.” zegt Ben. Maar volgens beiden zou het in heel Zwolle of zelfs heel Nederland  zo kun worden ingevuld. Joost: “Het is een redelijk stand-alone project, Het enige dat je nodig hebt is een private lease constructie en vertrouwen in elkaar,”

Gerelateerde artikelen

Back to top button