EconomieNieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleTV KortVoorpagina

► Jaren 70 taferelen bij Syntus garage

Zwolle – Bij de garage van Syntus Zwolle leek het zaterdag wel de jaren 70. Vijftig jaar geleden hadden ze één type streekbus. De gele Standaard Streekbus. En die waren zaterdag te bewonderen aan de Hoekerweg op industrieterrein Voorst. De liefhebbers konden ook nog mee in de bus om een rondrit door de stad te maken.

Streekbus domineerde straatbeeld Nederland

Van 1967 tot 1988 werden er talloze bussen van dit model gebouwd. Hoewel de naam standaard streekbus doet vermoeden dat alle bussen gelijk waren, was dit toch niet zo. Het type bus verscheen in vele uitvoeringen op de weg en domineerde het straatbeeld in vrijwel geheel Nederland vele jaren. Haast iedereen maakte wel eens een ritje in deze bussen. Voor school, werk, een vakantie in eigen land of misschien wel als chauffeur.

streekbussen

Tweede leven

Na hun actieve dienst waren veel bussen van dit type echter nog lang niet versleten. Vele bussen kregen een tweede leven. In het buitenland, bijvoorbeeld in Cuba, maar ook in Nederland. Vele standaard streekbussen zijn in ons land voor museale doeleinden bewaard of worden tegenwoordig op een andere manier gebruikt.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button