BouwKabelkrantNieuws uit Zwolle

Hoe ging het met toezicht en handhaving vergunningen in 2022 in Zwolle?

Zwolle – Het afgelopen jaar heeft aan de gemeente eens te meer duidelijk gemaakt dat de uitvoering van VTH-taken direct samenhangt met de staat van de samenleving en economie en heeft het belang van een betamelijke uitvoering van die taken voor de samenleving meer dan ooit onderstreept. Dat zegt burgemeester Peter Snijders in een nota over het jaarverslag en programma die hij stuurt aan de gemeenteraad van Zwolle.

Het verslag is een lijvig document, waarin zaken staan geregeld als stikstof, noodopvang, bouw- en sloopveiligheid, toegankelijkheid en taakveld milieu. Als de burgemeester kijkt naar het omgevingsrecht-domein dan ziet hij betreffende de vergunningverlening een duidelijke toename van het aantal ingediende conceptaanvragen om omgevingsvergunningen (319 t.o.v. 142 in 2021) en veel klantvragen.

De uitvoering van de omgevingsvergunningen verloopt als vanouds zodat de bouwcontroles zoveel als mogelijk uitgevoerd zijn – en worden. Grotere bouwprojecten en projecten met specifieke toepassingen zoals een breedplaatvloer hebben daarbij vanuit (constructieve) veiligheid voorrang.

Hij ziet ook een duidelijke toename van het aantal contact-en informatieverzoeken (inclusief klachten en meldingen) bij bouw en brandveiligheid (in totaal ruim 565, t.o.v. 461 in 2021). De brandveiligheidscontroles zijn daarentegen in aantal achtergebleven omdat de implementatie van het nieuwe toezichtprogramma en het inwerken van nieuwe medewerkers meer tijd vroeg dan verwacht en men te maken had met langdurige ziekte van medewerkers.

Vooruitblik 2023

In 2023 zijn er twee grote opgaven die, naast de reguliere VTH taken, veel inzet vragen. Ten
eerste is 2023 naar verwachting het jaar van de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De gemeente bereidt
zich met behulp van het programma Omgevingswet daar goed op voor. Met name in de eerste helft
van het jaar, vooral ook met opleidingen en trainingen.

Ten tweede is 2023 naar verwachting ook het jaar van de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Deze Wet maakt dat men – kortgezegd – voor wat betreft een aantal categorieën bouwwerken fundamenteel anders gaat werken omdat een private partij de kwaliteit moet gaan borgen maar Zwolle handhavend moet optreden wanneer deze private partij constateert dat er niet volgens de regelgeving is gebouwd.

Daarnaast zet de gemeente de energiebesparingsaanpak bij bedrijven voort en start zij met toezicht en
handhaving van de energielabelplichtige kantoren. Dit doet zij daar waar mogelijk samen met de
Omgevingsdienst IJsselland en de regiogemeenten.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button