AlgemeenNieuws uit ZwolleRegio

Iwoners Overijssel krijgen voor het eerst overzicht armoede-initiatieven

Rosmalen – Overijssel krijgt een plek waar alle instanties in de provincie die zich richten op het bestrijden van armoede zich kunnen registreren. Daardoor ontstaat er voor het eerst een overzicht waar mensen terecht kunnen voor hulp in hun eigen stad of dorp. Wie ingeeft ‘Zwolle’ krijgt in een straal van 25 kilometer nu al 37 organisaties. Vanaf woensdag 27 maart 2019 gaat de site officieel voor hulpzoekenden van start.

Het initiatief tot de website hulpbijarmoede.nl komt van de landelijke Stichting Armoedefonds Nederland, een organisatie die lokale armoedebestrijdingsinitiatieven in Nederland met financiën en advies ondersteunt. Hulporganisaties konden zich een week vóór de officiële start op 27 maart al melden. Er staan nu voor heel Nederland 1009 organisaties op. Het aantal zal de komende weken en maanden verder groeien, zo is de verwachting.

Aanleiding voor het nieuwe project zijn de vele telefoontjes en emails die Stichting Armoedefonds Nederland dagelijks krijgt. “Soms worden we tot vijftien keer per dag gebeld of gemaild met de vraag: ‘Bij wie kan ik in mijn stad, dorp of regio terecht als ik eraan wil werken om uit de armoede te komen?’ We merken dat veel mensen vastlopen in hun online zoektocht. Die groep willen we helpen,” vertelt Teije Brandsma van Stichting Armoedefonds Nederland.

“Niemand lijkt een overzicht te hebben welke hulpinstanties er zijn maar dat gaat nu veranderen.” Voor de hulpzoekenden is er op de site de mogelijkheid om hun woonplaats of postcode in te tikken en vervolgens in een straal van 5, 10 of 25 kilometer te kijken welke organisaties kunnen ondersteunen.

“We zijn trots dat we met deze site iets nieuws kunnen bijdragen,” aldus Brandsma. “Want dit voorziet in een enorme behoefte in Nederland, zo hebben we gemerkt.” Stichting Armoedefonds Nederland roept alle organisaties in Overijssel die zich met armoedebestrijding of aan armoede gerelateerde zaken bezighouden op om hun contactgegevens achter te laten, zodat ze voor iedereen in de provincie en in de rest van Nederland voortaan goed vindbaar zijn.

Stichting Armoedefonds Nederland ziet de armoedeproblematiek in Nederland overigens toenemen, ondanks de economische hoogconjunctuur. Het meest opvallend is dat het aantal mensen dat langdurig, langer dan vier jaar, met armoede wordt geconfronteerd geleidelijk groeit.

Hulp bij armoede

Gerelateerde artikelen

Back to top button