CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Isala schaalt planbare zorg verder af

Zwolle – Het Isala ziekenhuis gestart met het verder afschalen van de planbare operaties. Ze doen dit omdat het aantal COVID-patiënten fors is toegenomen, zowel op de IC als op de cohortafdeling. En daar hebben ze extra zorgmedewerkers voor nodig.

‘Dat Isala net als de andere ziekenhuizen in Nederland verder moet afschalen, was te verwachten. Maar veel reguliere zorg (niet COVID-zorg) gaat voor zover mogelijk nog gewoon door. Ons uitgangspunt is dat wij de urgente zorg en de oncologische operaties blijven doen, zo laat Isala vandaag weten.

Daarnaast heeft Isala een belangrijke rol in de regio als traumacentrum en cardio-thoracaal centrum. En hebben ze een belangrijke bovenregionale rol als het gaat om neurochirurgie en vaatchirurgie. Om deze zorg te kunnen blijven bieden, houdt het ziekenhuis altijd operatiekamers en IC-bedden beschikbaar.

Meer medewerkers nodig

De operatiekamers in Isala Meppel gaan dicht. Dat heeft Isala ook gedaan tijdens de eerste coronagolf. De medewerkers die daar werken worden ingezet in Zwolle. Dat kan zijn op de OK, op de IC, maar ook op de gewone corona-afdeling. Het aantal bedden op de IC is uitgebreid voor de COVID-zorg: Ook daar zijn meer mensen nodig. Bijvoorbeeld anesthesiemedewerkers die veel weten van beademing.

Poliklinische afspraken gaan door

Een groot verschil met de eerste golf is dat de poliklinische afspraken gewoon doorgaan. Net als onderzoeken door het laboratorium en beeldonderzoeken, zoals röntgenfoto’s. Huisartsen kunnen als dat nodig is, hun patiënten blijven verwijzen naar Isala.

Operatie wel of niet uitstellen

De arts bepaalt altijd of een operatie wel of niet uitgesteld kan worden. Operaties die worden uitgesteld zijn in elk geval operaties die niet binnen zes weken gedaan hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan kaakoperaties, een aantal KNO-operaties, of het verwijderen van een galblaas als de patiënt nauwelijks klachten heeft. Ook een aantal hernia-operaties wordt uitgesteld. Na de eerste golf heeft Isala een klein deel van de uitgestelde zorg kunnen inhalen. Maar al snel kwam de tweede golf. ‘Wij zijn nu druk bezig om de zorg voor de komende weken zo goed mogelijk te regelen.’ meldt Isala.

‘We snappen dat een uitgestelde operatie vervelend is. We doen er alles aan om iedereen de zorg te kunnen geven die noodzakelijk is. Als het aantal besmettingen en opnames afneemt, gaan wij plannen maken om de uitgestelde zorg in te halen. Wij nemen contact op met onze patiënten als de operatie of behandeling nu niet doorgaat. Hoort de patiënt niets, dan gaat de afspraak door.’

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button