Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Isala: noodlottige en zeldzame complicatie oorzaak overlijden baby

Afgelopen zaterdag 13 juni is er een artikel in De Telegraaf verschenen waarin Isala verantwoordelijk zou worden gehouden voor de dodelijke verminking van een extreem te vroeg geboren baby. Het kindje, geboren met een zwangerschapsduur van 25 weken, stierf in april 2013 tijdens de bevalling. De ouders verwijten de gynaecoloog medische nalatigheid. Een mogelijke tuchtzaak zou worden voorbereid door letselschadespecialist Yme Drost. De vader deed zaterdag zijn verhaal in de Telegraaf.

Isala geeft hierop de volgende reactie: ‘Isala kent deze verdrietige gebeurtenis. Wij hebben dan ook alle begrip voor de emoties die hiermee gepaard gaan. Wij zijn meerdere keren zeer uitvoerig met elkaar in gesprek geweest, ook met de Raad van Bestuur en de klachtenfunctionaris. Twee externe medisch deskundigen hebben zich over de kwestie gebogen. Hieruit is vast komen te staan dat de kwaliteit van de afdeling en het functioneren van de medewerkers en specialisten niet in het geding is geweest. Verder bespreekt Isala een individuele casus vanwege het beroepsgeheim en de privacy niet in het openbaar. Dat geldt ook voor deze casus. De kwestie is, conform de regelgeving, gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).’

Het ziekenhuis wil benadrukken dat het onderzoek van de IGZ door een externe deskundige is gedaan, die de goedkeuring van de ouders had. Deze deskundige concludeert dat er geen fouten zijn gemaakt, maar dat er sprake is van een noodlottige en zeldzame complicatie. De IGZ heeft dat oordeel geaccepteerd.

‘Hoe tragisch deze situatie ook is, de manier waarop Isala en haar specialisten en medewerkers in een kwaad daglicht worden gesteld, is naar onze mening niet terecht. Een eventuele tuchtprocedure zou hier helderheid in kunnen geven.’ aldus de Isala Klinieken.

Back to top button