KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Isala kijkt terug op behandeling met Gamma Knife

‘Na de bestraling merkte ik meteen dat het werkte’

Zwolle – Veel minder pijn en geen nieuwe klachten. Janny Mellema kijkt tevreden terug op de behandeling met de Gamma Knife. “Er groeide een goedaardige tumor op mijn hersenstam. Als het goed is, is die tumor nu verschrompeld. Een scan die ik nog krijg moet daarin duidelijkheid bieden. Ik vind het super dat ik op deze manier behandeld kon worden in plaats van een operatie.”

Zo’n zeven jaar geleden merkte Janny dat haar tong begon te prikkelen. “De huisarts dacht eerst dat het stress was. Mijn man was toen namelijk erg ziek. Uiteindelijk kreeg ik een doorverwijzing naar de neuroloog. Ik kreeg een MRI en het was duidelijk: ik had een tumor in mijn hoofd. Het eerste wat ik dacht was: ‘ik ga dood’. De arts legde uit dat de tumor goedaardig was en maar langzaam groeide. Misschien was ik er zelfs mee geboren.”

Operatie of medicatie

Vanaf dat moment kreeg Janny ieder jaar een MRI. “De tumor bleek toch te groeien. Ik kreeg steeds minder gevoel in mijn tong en lippen en verloor een deel van mijn smaak. Later kreeg ik pijn in mijn gezicht en die pijn werd steeds heftiger. In december 2020 zat ik weer bij de neuroloog. De opties die ik had was een operatie of medicatie. Ik koos voor medicatie. Dat hielp op zich best goed, maar ik moest wel steeds meer pijnstillers slikken. Toen las ik in de nieuwsbrief van Isala over de Gamma Knife.”

“Toen las ik in de nieuwsbrief van Isala over de Gamma Knife.” Janny Mellema, patiënt Isala

 

“Daar wilde ik wel meer over weten en kaartte het aan bij mijn arts. Zo is het gekomen.”

Topbegeleiding

Voordat de ingreep plaatsvond, kreeg Janny voorlichting in het Gamma Knife centrum. “Op de dag zelf, zag ik er wel tegen op. Maar je moet vertrouwen hebben dat het goed komt. Dat vertrouwen is een deel van de genezing. De begeleiding vond ik helemaal top. Eerst werd het frame op mijn hoofd geschroefd. Dat ging soepel, maar dat schroeven in je hoofd…”.

“Vervolgens een MRI scan zodat de artsen precies konden zien waar mijn tumor zich bevond. Tot slot maakten zij met elkaar een behandelplan en startte de bestraling met de Gamma Knife. Uiteindelijk duurde de behandeling van 9.00 uur tot 15.00 uur ’s middags. Dat was best intensief. Na de bestraling merkte ik meteen dat het werkte. Al vrij snel kon ik mijn pijnstillers afbouwen. Wat kapot is, zoals gevoelloosheid in mijn tong, dat wordt niet meer beter. Maar de pijn is weg en ik heb niet meer nieuwe klachten gekregen. Dat is een hele winst.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren