LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Isala eerste ziekenhuis met vondelingenkamer

Ziekenhuis Isala in Zwolle krijgt als eerste ziekenhuis in Nederland een vondelingenkamer. Vrouwen kunnen daar anoniem hun baby in een speciaal ingericht kamertje achterlaten.

Een kind te vondeling leggen is strafbaar. Toch wordt het nog geregeld gedaan. Volgens de Stichting Beschermde Wieg worden er in Nederland jaarlijks zes dode en twee levende baby’s gevonden die te vondeling zijn gelegd. Maar waarschijnlijk zijn er meer slachtoffers zegt Stichting Beschermde Wieg. Vondelingenkamers worden vooralsnog gedoogd in Nederland.

Ingerichte kamer in Isala

Op andere plekken in Nederland zijn al wel speciale vondelingenkamers, maar die zijn bij particulieren. Als een kind daar in de wieg wordt gelegd en de moeder gaat weg, dan wordt de deur automatisch vergrendeld en krijgen vrijwilligers een seintje dat er een baby is gebracht. Bij de Isala komt de vondelingenkamer naast de hoofdingang, de kamer is ingericht met een wiegje, stoel en een tafel. De moeder kan eventueel om hulp vragen, dan komt er iemand van Maatschappelijk werk of de afdeling Kindergeneeskunde naar de vondelingenkamer.

Speciaal puzzelstukje

Het ziekenhuis legt in de wieg een enveloppe met daarin een uniek puzzelstukje. De moeder kan dat stukje meenemen en mocht zij zich binnen zes maanden bedenken, is het puzzelstukje het bewijs dat zij de biologische moeder van het kindje is. Uiteraard wordt de moeder dan wel hulp geboden. Het ziekenhuis wil de moeder een veilig alternatief bieden als zij zichzelf niet in staat voelt het kindje te verzorgen en op te voeden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button