Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Inzicht in klimaat Stadshagen dankzij weerstations

Zwolle – In de de wijk Stadshagen worden in totaal vijftien weerstations opgehangen. Met de data die de weerstations verzamelen krijgt de gemeente Zwolle inzicht in het lokale klimaat van de wijk en kan ze op termijn gerichte aanpassingen in de buitenruimte doen als daarvoor aanleiding is.

Deze week wordt in de Pottenbakkerstraat, Twistvlietpad, Handjesgras, Mannagras, Liesgras, Havenzathenallee en Eli Heijmanslaan een weerstation opgehangen. Een bewoner van die straat zorgt ervoor dat vanuit zijn huis een wifi-verbinding met het station is. Deze verbinding is nodig om de meetgegevens automatisch naar het KNMI door te sturen. De bewoners van de straten zijn per brief geïnformeerd over het plaatsen van het weerstation.

Senshagen

Het meten van het klimaat in Stadshagen maakt onderdeel uit van het project Senshagen. Een samenwerkingsverband waarin inwoners van de wijk, de gemeente Zwolle, het KNMI en het RIVM data verzamelen waarmee inzicht in het klimaat en luchtkwaliteit ontstaat. Aanvullend op deze weerstations, heeft een aantal inwoners een sensor in de tuin waarmee de hoeveelheid fijnstof in de omgeving gemeten wordt. Deze gegevens worden aan het RIVM doorgestuurd. Hiermee wordt de luchtkwaliteit in kaart gebracht.

Senshagen is ontstaan uit doordat er uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2016 naar voren kwam dat een groot aantal van de deelnemers aan dat onderzoek zich zorgen maakte over het klimaat en wateroverlast in Stadshagen. Door dit project en het verzamelen van gegevens, kan de gemeente Zwolle aanpassingen doen in de openbare ruimte.

Meer weten?

Meer informatie over het project Senshagen is te vinden op zwolle.nl/senshagen. De meetgegevens van deze en andere sensoren is te zien op zwolle.nl/hub .

Gerelateerde artikelen

Back to top button