KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Inzet ervaringsdeskundigen van grote waarde

Zwolle – Sinds 2018 heeft de gemeente Zwolle ervaringsdeskundigen in dienst voor het sociaal domein, ervaringswerkers genoemd. Door hun kennis en ervaring zijn zij van grote waarde bij het adviseren over beleid en de uitvoering ervan. De ervaringsdeskundigen geven vanuit hun ervaringskennis over hoe zorg en ondersteuning anders kunnen worden ingevuld en georganiseerd. Dat moet ervoor zorgen dat de werkzaamheden in het sociaal domein nog beter worden afgestemd op de (hulp)behoefte van inwoners.

Effect op beleid

Gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat het beleid dat wordt gemaakt voor het sociaal domein ook in de praktijk goed is uit te voeren. Dat het goed aansluit bij de belevingswereld van inwoners. De ervaringsdeskundigen kunnen als geen ander aangeven welk effect het beleid heeft op de inwoners, zij hebben het immers zelf ervaren. Uit de ervaringen van de afgelopen jaren blijkt dat de inzet van ervaringsdeskundigheid, naast inwonersinspraak en de ervaringsdeskundigen van de zorgorganisaties, van grote meerwaarde is. Ervaringsdeskundigen spelen een prominente rol in de beleidsontwikkeling in het Sociaal Domein van de gemeente.

Armoede

Op dit moment heeft de gemeente twee ervaringsdeskundigen in dienst: bij de afdeling inkomensondersteuning en bij het Sociaal Wijkteam. Karin ter Horst is ervaringswerker bij de afdeling Inkomensondersteuning en zet haar ervaring in op het gebied van armoede en schuldenproblematiek. Karin heeft een tijdje in de bijstand gezeten en weet als geen ander hoe het is om rond te komen van een uitkering. Vanuit die ervaring adviseert zij over oplossingen op dat gebied. Daarnaast maakt zij duidelijk wat leven in armoede met mensen doet en probeert zij een taboe te doorbreken.

Jeugd

Sinds kort is Minze Buwalda werkzaam als ervaringswerker jeugd bij het Sociaal Wijkteam. Minze heeft een turbulente jeugd en een turbulente tijd als ouder achter de rug en vanuit die ervaring en kennis werkt hij samen met jeugd- en gezinswerkers. Hij is daarnaast een verbinder in het contact tussen inwoners en het Sociaal Wijkteam op het gebied van jeugdproblematiek. De inzet van een ervaringsdeskundige bij het Sociaal Wijkteam is nieuw en moet zich nog verder ontwikkelen. Wel is het de bedoeling om in de toekomst ervaringsdeskundigheid een duurzame positie te geven binnen de sociale wijkteams.

Wethouder Dorrit de Jong is blij met de ervaringsdeskundigen: “In de afgelopen periode, sinds 2018, hebben we ervaring opgedaan met de inzet van ervaringsdeskundigen. Zij laten ons elke dag zien op welke manieren we nog beter kunnen aansluiten bij onze inwoners. Zij zijn een welkome aanvulling op de adviezen die wij ontvangen van de Participatieraad en de inzet van ervaringsdeskundigen bij zorgaanbieders.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Altijd direct op de hoogte van het spraakmakende en laatste nieuws uit Zwolle? Met het inschakelen van gratis website push notificaties mis je niets. Ja prima! Nee