BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Inwoners willen zelf woningbouw ter hand nemen

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle kijkt positief aan tegen initiatieven van inwoners om zelf een community va kleinschalige woningen te realiseren. Mensen willen dat om de woningbouwproductie te versnellen. Het blijkt uit de beantwoording van vragen van GroenLinks door wethouder Dorrit de Jong.

Het college vindt het belangrijk dat inwoners invulling kunnen geven aan hun eigen (samen)woonbehoefte. Ook ziet zij echter dat de kansen beperkt zijn, omdat de gemeente beperkt grondposities heeft in de stad. Op de grondposities die ze heeft, zijn al ontwikkelplannen gevormd voor de permanente woningbouw of flexwoningen. Waar sprake is van een andere grondeigenaar dan de gemeente liggen er kansen. In deze gevallen is het aan de initiatiefnemer om contact te maken met de grondeigenaar om de plannen voor te leggen.

Voortgang maken

In diverse woningbouwontwikkelingen worden nu afwegingen gemaakt door de samenwerkende partijen om voortgang te kunnen maken. Afhankelijk van de uitkomsten, zouden locaties tijdelijk in gebruik genomen kunnen worden. De belangrijkste eigen grondposities van de gemeente, Stadshagen en Nieuwe Veemarkt, willen een start van de bouw binnen nu en 5 jaar, waarmee het niet kansrijk is voor tijdelijk wonen. Bij ontwikkelingen waar de gemeente geen eigen grondpositie heeft, is het aan de ontwikkelaar om tijdelijk ruimte te bieden aan dergelijke woonvormen. Hier liggen kansen om, zo lang er nog niet gebouwd wordt, klein wonen te faciliteren.

Voorwaarden om tot bouw te komen, zijn vergelijkbaar met die in de steden en gemeenten die pilots met klein wonen zijn gestart. Het zijn bijvoorbeeld de zelfbewoningsplicht, hele jaar bewoond, zo veel mogelijk
zelfvoorzienend, kleinschalig en de locatie binnen 5 jaar weer leeg en schoon opleveren.

Opname in het woonbeleid

Stadsbreed is het Zwols woonbeleid onder andere gericht op het stimuleren van vernieuwende woonvormen. Dit is een van de vier uitgangspunten voor wonen zoals in onze Omgevingsvisie is opgenomen. In o.a. de Tippe en Nieuwe Veemarkt zijn daar mogelijkheden voor gecreëerd door middel van co-creatie of collectief/coöperatief ontwikkelen. In de Tippe is de gemeente bijvoorbeeld al bezig met een permanent initiatief voor Klein Wonen.
Daarnaast heeft ze zich in het coalitieakkoord uitgesproken over flexwonen. Daarvoor zijn nu 6 tijdelijke locaties in voorbereiding. In de basis is het stadsbreed geborgd en kan er in experimenten en pilots verder vormgegeven worden.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button