Inwoners komen in actie tegen nieuwe dienstregeling
Zwolle – Veel inwoners in Zwolse wijken zijn ontevreden met de nieuwe dienstregeling. De regeling is aangepast. Hier is veel kritiek over gekomen. Bushaltes zijn opgeheven, routes zijn aangepast en sommige bussen rijden na 20:00 niet meer. De gemeente heeft er al een debat over gevoerd. Het is echter de verantwoordelijkheid van de provincie om een besluit te nemen.
Het gaat om opgeheven bushaltes in Holtenbroek, Aa-landen, Wipstrik en Zwolle-Zuid. Westerholte en Berkum hebben te maken met bussen die na acht uur niet meer rijden. Mensen die afhankelijk van het openbaar vervoer of slecht ter been zijn, worden achtergesteld volgens verschillende politieke partijen in Zwolle. Actiegroep ‘Lijn 2 Holtenbroek per direct terug’ heeft als gevolg van dit probleem een brief aan de gemeenteraad geschreven.
Ramona Heyliger, actievoerder bij de actiegroep, staat bij opgeheven bushalte Bellinistraat in Holtenbroek. “We hebben geen buslijn meer in Holtenbroek. De eerstvolgende bushalte die dicht bij mij zit, is de Bachlaan. Dan moet ik vanuit hier 10 minuten naar de volgende halte lopen,” vertelt Heyliger.
Heyliger hoopt dat de buslijn binnenkort terugkomt. Ze is tevreden met de actie die de raad onderneemt om de dienstregeling te versoepelen.
Raadsvergadering over dienstregeling
Afgelopen week heeft gemeenteraad Zwolle een debat gehouden over de nieuwe dienstregeling. Woordvoerder Brammert Geerling van de SP heeft het probleem voorgelegd: veel inwoners zijn ontevreden met de dienstregeling. Dit komt door opgeheven buslijnen en haltes, waardoor Zwollenaren een omweg moeten maken om hun bestemming te bereiken. Dit was ook het probleem waar Holtenbroek tegenaan liep door de verdwenen buslijn 2. Geerling begon het debat met de brief van de actiegroep uit Holtenbroek.
De brief van actiegroep Holtenbroek is omarmd door de gemeente en wordt gebruikt om de provincie de problemen duidelijker te maken. Volgens wethouder William Dogger is de raad al in gesprek gegaan met inwoners die met passende oplossingen zijn gekomen.
“Het is nu hoog tijd om aan de bel te trekken”– Ingmar Boersma
Ingmar Boersma is een petitie gestart tegen de nieuwe dienstregeling. “Er is echt een serieus probleem in Zwolle. In Westenholte en Berkum rijden alleen nog maar minibusjes. In Assendorp komt helemaal geen bus meer. In Aa-landen en Holtenbroek zijn mensen ook actief geworden om daar ook iets mee te doen. Het is nu hoog tijd om aan de bel te trekken.”
De raad werkt samen met inwoners om het probleem op te lossen. “We zijn al in gesprek geweest met mensen op ambtelijk niveau. Ik weet dat er vanuit de Aa-landen een gesprek is gevoerd met wethouders van Zwolle en de provincie. Die gesprekken waren positief, die van ons ook. Ik weet niet wat er concreet gaat gebeuren.” aldus Boersma.
Hoge verwachtingen
De verantwoordelijkheid over de dienstregeling ligt bij de provincie. Daarom zegt de raad nadrukkelijk dat inwoners geen hoge verwachtingen moeten hebben. Er zijn plannen voor tijdelijke oplossingen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijke permanente oplossingen. “Er is een onderzoek bezig naar tijdelijk OV in de Aa-landen,” meldt Brammert Geerling (SP). “Daar is een onderzoeksbureau nu mee bezig, dat is afwachten.”
Geerling legt verder uit: “In het verleden is er in Stadshagen een probleem geweest met het Hoge Huis. Daar is heel veel actie mee gevoerd. Dat heeft een jaar geduurd, maar uiteindelijk hebben ze twee busverbindingen. We moeten hoop houden en niet te pessimistisch zijn. Het gaat realistisch gezien nog wel even duren.”