KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Internationale vertelster Shonaleigh Cumbers online te beluisteren

Zwolle – Iedereen kan zich drie avonden lang onderdompelen in de betoverende joodse verhalen vol magie, mysterie en wijsheid. Dit door één van Europa’s grote vertellers, Drut’syla Shonaleigh Cumbers uit Engeland.

In samenwerking met Productiehuis De Verhalenboot uit Zwolle houden zij drie dagen lang online de verhalencyclus De staf van saffier (The Sapphire Staff). Erbij hoort een aparte avondvoorstelling onder dezelfde naam. The Sapphire Staff vindt online plaats van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april. De losse avondvoorstelling wordt gehouden op woensdag 7 april.

Prominent

Shonaleigh is een van Europa’s prominentste vertellers. Ze vertelt verhalen uit de joodse Drut’syla verteltraditie, waarin eeuwenoude mythologische verhalen honderden jaren lang oraal werden overgeleverd. Shonaleigh is één van de laatste Drut’syla’s ter wereld. Productiehuis De Verhalenboot en Shonaleigh Cumbers zitten middenin de achtdelige verhalencyclus The Menassah Cycle, waarvan The Sapphire Staff de vijfde is. In twee meerdaagse vertelsessies per jaar vertelt zij non-stop op de manier waarop het honderden jaren geleden ook ging. Omdat de Covid19-pandemie reizen onzeker en risicovol maakt, is besloten dit evenement online aan te bieden. Dat maakt het mogelijk voor mensen van heinde en verre om deze bijzondere verteltraditie mee te maken.

De saffieren staf

De saffieren staf verhaalt over een oeroude warlord op zoek naar de drie voorwerpen waarmee hij kan heersen over alle koninkrijken ter wereld: de saffieren staf waarmee hij de wateren van de wereld kan scheiden; de mantel van slangenhuid die ruikt naar de appels uit de tuin van Eden en het boek van alle dingen die het lied van de zon bevat en de gedachten van de regen. Er zijn maar twee personen die hem kunnen tegenhouden: een jonge man wiens grootvader door een vloek als half adelaar-half man door het leven gaat, en een jonge vrouw die het geheim bewaart van Eva’s drie prachtige dochters.

Over de Drut'syla traditie

De Dryt’syla diende de joodse gemeenschap door het vertellen van verhalen. Shonaleigh werd geboren in Nederland en kreeg via de lijn van haar grootmoeder als jong meisje twaalf cycli van in totaal ruim vierduizend verhalen mondeling overgeleverd. Ze is een levende traditiebewaarster. In een poging, deze verhalen voor de vergetelheid te behoeden, reist zij de hele wereld rond voor het vertellen en documenteren van deze verhalen. Al haar vertellingen worden geregistreerd door professor Simon Heywood, doctor in contemporary storytelling, en zullen gedocumenteerd worden voor volgende generaties en onderzoekers naar de traditie van het vertellen. In Nederland is Productiehuis De Verhalenboot de partner van Shonaleigh Cumbers. Productiehuis De Verhalenboot houdt zich via festivals, talentontwikkeling en kleinschalige evenementen bezig met het behouden en innoveren van de verteltraditie.

Tickets en meer informatie

Belangstellenden kunnen een kaartje kopen voor de drie avonden samen (6 t/m 8 april van 19.00-22.00 uur) of voor alleen de late avondvoorstelling van 21.00 tot 22.00 uur op woensdag 7 april. Tickets: https://deverhalenboot.nl/programma/tttsaffirestaff/
Meer informatie over Shonaleigh Cumbers en haar verschillende vertelprojecten: www.deverhalenboot.nl/verteltraditie

Gerelateerde artikelen

Back to top button