Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Internationale Schakelklas doet fietsexamen

Door Carline Meijster

Zwolle – Voor zo’n 70 leerlingen uit de internationale schakelklas van het StartCollege was het een spannende dag vandaag. Het was tijd voor hun fietsexamen. Met een ronde om de IJsselhallen over de openbare weg moesten ze laten zien dat ze zich veilig door het drukke Nederlandse verkeer weten te verplaatsen. Voor sommige kinderen een hele uitdaging, die nog maar zelden op een fiets hebben gezeten.

De kinderen uit de Internationale Schakelklas zijn allemaal anderstalige kinderen tussen 12 en 18 jaar. Zij krijgen in korte periode veel Nederlandse les om daarna in te stromen in regulier Nederlands onderwijs. Zij volgen dit onderwijs bij het StartCollege, onderdeel van Landstede groep. De lessen zijn in het gebouw van de VEZ, naast de IJsselhallen aan de Rieteweg. Het is een plek vlak bij een paar drukke wegen. De docenten constateerden dat er regelmatig kleine of bijna-ongelukken plaatsvonden met leerlingen die op de fiets op weg naar school waren. Om die reden werd besloten het fietsexamen te organiseren.

© RTV Focus – Matthijs van Os

Het is de eerste keer dat het StartCollege het examen op deze manier organiseerde. Langs de route stonden studenten beveiliging van Landstede. Zij hielden in de gaten of de kinderen zich veilig door het verkeer verplaatsten. Ook de politie hielp hierbij. Een aantal vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland leidden het allemaal in goede banen. Er was ook gedacht aan het materiaal: twee medewerkers van Scholten Tweewielers waren aanwezig om alle fietsen te controleren. Zij hadden het meeste werk aan het in orde maken van fietsverlichting.

© RTV Focus – Matthijs van Os

Het examen is redelijk vergelijkbaar met het fietsexamen dat de meeste Nederlandse kinderen afleggen als ze in groep 7 van de basisschool zitten. Het belangrijkste wat de organisatoren wilden bereiken was meer oog voor de veiligheid. De kinderen goed kennis laten maken met de Nederlandse verkeersregels en het Nederlandse verkeer, zodat er minder ongelukken komen. Voor de leerlingen die zelf geen fiets hadden, waren leenfietsen aanwezig. Alle leerlingen die het examen goed volbrachten, kregen een diploma.

 

© RTV Focus – Matthijs van Os

 

© RTV Focus – Matthijs van Os

 

© RTV Focus – Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Back to top button