Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

RIVM Stookalert: stook geen hout in Overijssel en Noord Nederland

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen om op zaterdag 30 november 2019 in de provincies Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland geen hout te stoken.

Volgens de verwachtingen van het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

“Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving.”, zo stelt het RIVM. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Ongunstig weer

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot morgenochtend ongunstig. Daarna lijkt geleidelijk een noordwestelijke stroming op gang te komen, de windsnelheid neemt dan toe waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button