Voorpagina

Ingebruikname Voerman Veer Zwolle Zuid uitgesteld door technische problemen

Zwolle – Het leek zo mooi. Alles was klaar om het nieuwe pontje over de nevengeul bij Zwolle Zuid in gebruik te nemen. De officiële opening stond geplant om 10 uur zaterdagochtend tijdens de IJsseldag. Maar technische problemen gooien nu roet in het eten. De gemeente Zwolle heeft de ingebruikname uitgesteld tot mei volgend jaar.

Het zelfbedienings-voetveer waarmee wandelaars de nieuwe nevengeul van de IJssel kunnen oversteken zou dus op de IJsseldag in gebruik worden genomen. Alle voorbereidingen waren al getroffen. De hellingen waren inmiddels aangelegd op de plek waar het pontje gaat aanmeren. En het struinpad vanaf de Schellerdijk naar het pontje is inmiddels ook gemarkeerd. Kortom, alles was klaar om met het voetveer, ter hoogte van de Hanzeboog, de nevengeul over te steken. Hierdoor werd het mogelijk om via het Voerman struinpad een complete rondwandeling te maken in de Schellerwaard.

Wim Eikelboom, initiatiefnemer van het Voerman Struinpad meldt de afgelasting via Twitter: “Door technische tegenvallers kan nieuwe voetveer in Schellerwaarden helaas niet in gebruik worden genomen. Gemeente Zwolle heeft opening afgeblazen en uitgesteld tot mei 2020.”

Telefonisch oproepbaar

Dat er heel wat techniek bij komt kijken staat buiten kijf. Het nieuwe voetveer is uitgevoerd als een zonne-energie aangedreven kabelpontje dat telefonisch oproepbaar is. Zijn er geen wandelaars, dan stuurt het pontje zich automatisch naar het midden van de geul.

Het wordt dus nog even een winterseizoen wachten op de ingebruikname. Begin mei gaat het pontje naar zeggen van de gemeente Zwolle wel in de vaart.


Vaartijden Voerman veer

Het Voerman veer vaart tussen eind april en eind oktober (tegelijk met de openingstijden van het Kleine Veer). In het winterhalfjaar wordt het voetveer verwijderd in verband met de dan verhoogde kans op overstroming van de uiterwaard.


Voerman struinpad

Het nieuwe struinpad dat vanaf half september de naam Voerman-struinpad draagt is een rondwandeling van 4,5 kilometer door de uiterwaard en over de aangrenzende dijk. Een groot deel van de wandeling voert langs de IJsseloever. Er zijn weinig plaatsen waar wandelaars een flink stuk langs de rivier kunnen lopen. Hiermee is een prachtige natuurbeleving in de stadsrand mogelijk. Het pad vormt ook onderdeel van de lange afstandswandelroute langs de IJssel en is toeristisch van belang (beleving van het IJssellandschap / Voermanlandschap). Het pad sluit op diverse plaatsen aan op andere routes.

Positie op kaart bij benadering

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button