Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Informatie over de PCR-test, antigeentesten en andere coronatesten

Zwolle – Ook in Zwolle schieten de teststraten als paddenstoelen uit de grond. In de strijd tegen het coronavirus laten veel mensen zich testen. Je kunt je gratis laten testen op een testlocatie van de GGD. Maar je kunt je nu ook laten testen door een commercieel bedrijf waarvan de testen goedgekeurd zijn door het RIVM. Een test bij deze bedrijven is niet gratis. Wat is het verschil tussen de testen en welke testen zijn betrouwbaar?

PCR-test

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Tot in oktober toe was er één test die het RIVM had goedgekeurd. Dit is de PCR-test (PCR is een afkorting van polymerase chain reaction). Deze test spoort het virus op. De GGD gebruikt deze PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich bij de GGD gratis laten testen. Er zijn meer organisaties die de PCR-test gebruiken, bijvoorbeeld zorgorganisaties.

Hoe werkt de PCR-test?

Met een wattenstaafje halen medewerkers van de teststraat wat slijm achter uit je keel en je neus. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit. Het duurt even voor je de uitslag van je PCR-test krijgt. Het proces van testen en het laten analyseren door het laboratorium kost tijd.

Positieve uitslag PCR-test?

Is het virus aanwezig? Dan is de uitslag ‘positief’. Dan ben je besmet met het coronavirus. De uitslag komt bij de GGD binnen van een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Je gaat thuis in isolatie. De GGD IJsselland doet bron- en contactonderzoek.

Sneltest Antigeentest

Het RIVM heeft nu ook een ander soort test goedgekeurd: de ‘antigeentest’. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd.

Wanneer zijn positieve uitslagen van antigeentesten betrouwbaar?

Een positieve antigeentest is betrouwbaar als de test door het RIVM is goedgekeurd én is gedaan onder verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde arts. Let op: een negatieve uitslag betekent nog niet dat je geen corona hebt.

Goedgekeurde sneltesten

Op dit moment zijn de volgende sneltesten goedgekeurd:
•    Panbio COVID-10-Ag rapid test (Abbott)
•    BD Veritor COVID test (Becton Dickinson)
•    SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche)

Kijk voordat je een afspraak maakt op de website van het bedrijf welke test zij gebruiken.

Positieve uitslag na een betrouwbare sneltest?

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij de GGD binnen via een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd of via de arts die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de test (een uitslag van een positieve test op een zogenaamde A-ziekte waar COVID-19 onder valt is meldingsplichtig. Dit betekent dat het lab of de arts de positieve uitslag moeten melden aan de GGD van de regio waar de geteste persoon woont). Ben je positief getest? Dan ga je thuis in isolatie. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

Negatieve uitslag sneltest?

Een positieve uitslag na een goedgekeurde antigeentest is betrouwbaar. Een negatieve uitslag is dat niet. Je denkt dat je niet besmet bent, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een antigeentest is minder gevoelig dan een PCR-test. Dat betekent dat als je minder virusdeeltjes hebt je onterecht een negatieve uitslag krijgt. Heb je klachten? Maak een testafspraak. En blijf thuis zodat je anderen niet kunt besmetten.

Niet goedgekeurde antigeentesten

Er zijn ook bedrijven die sneltesten aanbieden die nog niet aan de eisen voldoen. Heb je een positieve uitslag? Dan doet de GGD geen bron- en contact onderzoek. Advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek.

Antistoffentest

Sommige bedrijven gebruiken weer andere testen. Zoals de ‘antistoffentest’: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Heb je het virus? Dan maakt je lichaam antistoffen aan om het virus te bestrijden. Maar het duurt enige tijd voordat je antistoffen aanmaakt. Dus het kan gebeuren dat je nog negatief test bij een antistoffentest, terwijl je al positief test bij de PCR-test. Je kunt al wel anderen besmetten.

Bovendien, er is nog veel onbekend over antistoffentesten. Het is nog niet zeker of iedereen antistoffen aanmaakt. Soms maken mensen met milde klachten maar heel weinig antistoffen aan. Ze testen negatief, maar ze zijn wel besmettelijk. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar.

Daarom heeft het RIVM deze testen nog niet goedgekeurd. En bij een positieve uitslag doet de GGD dan ook geen bron- en contactonderzoek. Advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek.

Klachten? Laat je testen!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button