EconomieNieuws uit Zwolle

In Zwolle dalen WW-uitkeringen minder sterk dan landelijk

Oplossingen voor personeelstekorten in Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – Het aantal WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord daalt verder in oktober. De afname doet zich in alle drie de regio’s voor. Door de aanhoudende economische groei zijn meer vacatures moeilijk vervulbaar. Met Regio in Beeld geeft UWV inzicht in arbeidsmarktontwikkelingen per regio en oplossingen voor personeelstekorten.

WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe dalen even sterk als landelijk

Eind oktober 2018 verstrekt UWV 9.178 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,7% (-157 uitkeringen). Dat is gelijk aan de landelijke daling van 1,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 24,2%, oftewel 2.929 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-21,6%).

Aantal WW-uitkeringen in Twente daalt verder

Eind oktober 2018 verstrekt UWV 9.525 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,8% (-170 uitkeringen). Dat is iets meer dan de landelijke daling van 1,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Twente is 26,4%, oftewel 3.422 uitkeringen. Deze afname is eveneens groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-21,6%).

In Regio Zwolle dalen WW-uitkeringen minder sterk dan landelijk

Eind oktober 2018 verstrekt UWV 7.734 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,4% (-110 uitkeringen). Dat is iets minder dan de landelijke daling van 1,7%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 25,5%, oftewel 2.649 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-21,6%).

Oplossingen voor personeelstekorten in Regio in Beeld

UWV geeft met Regio in Beeld 2018 inzicht in arbeidsmarktontwikkelingen per arbeidsmarktregio, nu en in de toekomst. Dit jaar ligt de nadruk in Regio in Beeld op oplossingen voor moeilijk vervulbare vacatures.

Moeilijk vervulbare vacatures

Door de aanhoudende economische groei nemen de personeelstekorten toe in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Steeds meer werkgevers hebben moeite om hun vacatures te vervullen. Een paar jaar geleden waren er vooral tekorten in de techniek en ICT. Inmiddels kunnen werkgevers ook voor veel andere beroepen moeilijk personeel vinden. Zo zijn er in alle drie de regio’s tekorten aan verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs, hoveniers, restaurantkoks, medewerkers klantcontact en accountants.

Verkleinen van een mismatch

Deze tekorten lossen zich niet vanzelf op. De kwaliteiten van beschikbare werkzoekenden komen niet altijd één-op-één overeen met de functie-eisen van werkgevers. Het verkleinen van deze mismatch vereist een inspanning van zowel werkgevers, werkzoekenden als andere arbeidsmarktpartijen. In de regio’s ontstaan steeds meer initiatieven om werkgevers aan personeel en werkzoekenden aan werk te helpen.

Werkmarkten

Zo organiseren verschillende partijen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe regelmatig werkmarkten in diverse gemeenten. Werkzoekenden krijgen dan informatie en tips over solliciteren, scholing en werk. En vaak laten werkgevers hen ervaren wat het werk inhoudt, bijvoorbeeld door te oefenen met virtueel lassen. Werkplein Twente onderzoekt de mogelijkheid om Augmented Reality (AR) in te zetten om werkend een vak te leren. Een AR-bril geeft bijvoorbeeld verwarmingsketelmonteurs stap-voor-stap exact aan wat ze moeten doen. De camera’s in de bril scannen de voortgang en de bril grijpt in als er iets mis dreigt te gaan. In Regio Zwolle organiseerden Enexis, installateur Unica en het WerkgeversServicepunt twee voorlichtingsdagen voor werkzoekenden die affiniteit met techniek hebben.

Regio in Beeld en een samenvatting daarvan voor alle 35 arbeidsmarktregio’s staan op werk.nl

Er is ook een interactieve website met informatie per regio. Regio in beeld

De nieuwe Regio in Beeld uitgereikt door Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur UWV, aan de wethouders van de acht oostelijke arbeidsmarktregio’s. De bijeenkomst was bij werkgever Hamer in Apeldoorn. Een bedrijf dat investeert en creatieve oplossingen zoekt om geschikt personeel te vinden.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button