Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

In welke Zwolse buurten scoorde Forum voor Democratie goed en waar pakte GroenLinks de stemmers

Interessante weetjes over de het Zwolse stemgedrag tijdens de Provinciale Statenverkiezing

Zwolle – De Provinciale Statenverkiezingen zijn alweer even geleden. Afgelopen maandag zijn de uitslagen officieel vastgesteld door het Centraal Stembureau. De gemeente Zwolle heeft daarbij ook de uitslagen per stembureau gepubliceerd. Dat geeft een interessant inzicht in welke partij bij welke stembureaus in het bijzonder populair was. Wij hebben de cijfers voor je bekeken.

Door: Michel Brinkhuis

GroenLinks: het allerpopulairst op het station

Groenlinks kreeg in Zwolle de meeste stemmen van alle partijen. Met name stemmers op bij het NS Station waren gecharmeerd van de partij: bijna één op de drie mensen stemde hier op de Groenlinks (29%). Groenlinks was aanzienlijk minder populair bij de Zwollenaren die in het mobiele stembureau stemden: slechts 6% van de stemmers koos voor Groenlinks.

Stembureau’s met het grootste aantal Forum stemmers:

Stembureau School het Stroomdal (Aa-landen) 14 %, Stembureau School De Schatkamer (Stadshagen) 13 %, Stembureau School Hilal (Holtenbroek) 13 %, Stembureau Milligers (Stadshagen) 14 %, Stembureau Sportpark De Verbinding (Stadshagen) 13 %,

Joahn Almekinders, lijsttrekker van Forum voor Democratie Overijssel.

Forum voor Democratie

Veelbesproken is natuurlijk de grote populariteit van de jonge partij Forum voor Democratie. Bij de stembureaus Milligers (Stadshagen) en basisschool Het Stroomdal (Aa-Landen) was de partij relatief gezien het populairst: daar kreeg men 14% van de stemmen, terwijl het ‘Zwols gemiddelde’ van het Forum voor Democratie op 9% lag. Het minst populair was de partij bij de kiezers die stemden bij De Oosterenk in de Wipstrik.

Uitschieters

Sommige partijen zijn op bepaalde stembureaus erg populair. Neem bijvoorbeeld de partij DENK. Zij kregen in Zwolle 1 procent van de stemmen. Echter, bij de stembureaus Woonzorgcentrum De Esdoorn (Diezerpoort) en scholengemeenschap Van der Capellen (Holtenbroek) kregen ze ongeveer tien procent van de bij die stembureaus uitgebrachte stemmen.

Lijsttrekker Eddy van Hijum van het CDA. Zijn partij deed het uitzonderlijk goed bij stemlokaal Kulturhus in Wijthmen, gemeente Zwolle.

De allergrootste uitschieter is te zien bij het aantal stemmen dat het CDA kreeg: in het Kulturhus in Wijthmen kregen zij 34% van alle uitgebrachte stemmen. Dat zijn 25 procentpunten meer dan het gemiddelde bij alle stembureaus in Zwolle. En een net wat minder grote, maar nog steeds behoorlijke, uitschieter zie je bij de VVD bij stembureau De Vlieger (Stadshagen). Waar de partij in Zwolle gemiddeld 13% van de stemmen kreeg, stemde meer dan een kwart (26%) van de stemmers bij dit stembureau op de VVD.

De ChristenUnie (CU) is in Zwolle ook een grote partij. Over het algemeen zie je weinig uitschieters bij deze partij. De grootste is te zien op het stembureau bij het Deltion College: waar 13% van de Zwolse stemmers koos voor CU, stemde bij het Deltion slechts 3% van de kiezers op de partij.

Wil je zelf in de cijfers duiken?

Je kunt via deze link een Google Spreadsheet openen waar je per stembureau en partij kunt kijken hoeveel stemmen er zijn uitgebracht. Je ziet het aantal stemmen, en een stukje eronder zie je dezelfde tabel, maar nu met een weergave van de procentuele verdeling van het aantal stemmen.

Cijfers bekijken

 

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button