KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieRadio

In gesprek met Thom van Campen en Sonja Paauw, de winnaars in Zwolle

Zwolle – Ze zijn beiden fractievoorzitter van een Zwolse politieke partij. En ze behoren beiden bij de winnaars van de landelijke verkiezingen. De ene – Thom van Campen – vertrekt straks naar Den Haag, terwijl de andere – Sonja Paauw – haar werk gewoon in Zwolle voortzet. Reden genoeg voor Radio Focus om beide winnaars te bellen en nog eens met hen terug te kijken op die bijzondere verkiezingsdag en de uitslagen.

De uitslag van de verkiezingen was voor velen een verrassing. De VVD werd landelijk opnieuw de grootste partij en D66 werd de tweede partij van Nederland. Ook in Zwolle deden beide partijen het erg goed. Hier streefde D66 zelfs de VVD voorbij en werd zo de meest gekozen partij in onze stad.

Voorkeursstemmen

Als je al lokale winnaars uit kunt roepen bij landelijke verkiezingen dan zijn dat hier toch wel Sonja Paauw (D66) en Thom van Campen (VVD). Paauw (668) en van Campen (1238) waren ook de Zwollenaren met de meeste voorkeurstemmen.

Thom van Campen

Thom van Campen is nu nog fractievoorzitter van de Zwolse VVD maar vertrekt naar de Tweede Kamer en zal de Zwolse politiek verlaten.  ©RTV Focus

De huidige fractievoorzitter van de VVD vertrekt na ruim tien jaar naar de Tweede Kamer. Welke portefeuille hij gaat bekleden is nog niet bekend. Op 30 maart wordt hij geïnstalleerd. In het interview hierboven vertelt hij onder andere dat hij zeker ook de belangen van de Zwolse regio zal blijven behartigen.

Sonja Paauw

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop. D66 van Sonja Paauw werd in Zwolle zelfs de meest verkozen partij. Paauw stond wel op de lijst voor de Tweede Kamer maar niet hoog genoeg om ook een plek in Den Haag te bemachtigen. 

“Ik werd van de eerste exitpolls zelfs een beetje hebberig” zegt Sonja Paauw lachend in het bovenstaande interview. Die eerste polls wezen 27 zetels toe aan haar partij. Het werden er uiteindelijk 23, nog steeds een forse stijging. Voor Paauw is het landelijke succes een mooie vliegende start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar eerst gaat ze nog even genieten van deze overwinning.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Lees ook

Back to top button