KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

In de toekomst zelf je voedsel verzamelen: Zwolle krijgt misschien een voedselbos

Zwolle – Het plan ontstond twee jaar geleden, een voedselbos naast Tuinderij de Spoolderberg in Zwolle. Otto Veerman, werkzaam bij de tuinderij, is initiatiefnemer van het project. Afgelopen week kreeg hij bericht van de gemeente dat ze het een positief plan vinden.

Otto Veerman in de kas van Tuinderij de Spoolderberg in Zwolle wil graag een voedselbos maken in Spoolde

Veerman mag nu het komende half jaar aan de slag om het idee uit te werken. Naast de financiële haalbaarheid en de continuïteit is ook het draagvlak in de buurt belangrijk. Veerman is verheugd over het bericht van de gemeente: “Ik zie het allemaal erg positief in! Het bericht van de gemeente is een beloning. Tot nu toe was alles nog erg onzeker, maar nu komt de gemeente met een intentieovereenkomst. ”

Veerman wil graag het voedselbos in Spoolde Zwolle aanleggen. Een voedselbos is een bos waar planten, bomen en struiken groeien waarvan je kunt eten. Bijvoorbeeld fruit en noten. Om het bos te kunnen maken, wil de initiatiefnemer graag grond in Spoolde van de gemeente huren. Het gaat om 5,5 hectare grond, dit is ongeveer net zo groot als 10 voetbalvelden. De wens is om deze grond voor 20 jaar te huren.

Hoogwaardig voedsel, wandelroutes en excursies

Otto Veerman vertelt dat er van alles kan groeien, zoals bessen, aardbeien, knolgroenten en amandelen. “Ik vind het heel belangrijk dat er hoogwaardige kwaliteit voedsel te verkrijgen is in de stad, zodat bijvoorbeeld horecabedrijven daar gebruik van kunnen maken. We willen een deel openstellen zodat er gewandeld kan worden en we willen excursies geven.”

Biodiversiteit

Het college van burgemeester en wethouders is positief over het idee om een voedselbos te maken. Zo’n bos draagt bij aan verschillende onderwerpen die het college belangrijk vindt voor de stad. Zoals een gezonde stad en een aantrekkelijk buitengebied. Meer verschillende dieren en planten in Zwolle. Meer groen om water op te vangen en te zorgen voor verkoeling tijdens hete zomers. Maar ook een duurzame economie, door producten van dichtbij te gebruiken.

Een voedselbos draagt bij aan een gezonde stad en een aantrekkelijk buitengebied. We krijgen hierdoor meer verschillende dieren en planten in Zwolle. Meer groen om water op te vangen en het zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers. Maar het draagt ook bij aan een duurzame economie, door producten van dichtbij te gebruiken. College van burgemeester en wethouders

Ideeën voor Spoolde

In de intentieovereenkomst worden afspraken gemaakt over de stappen die de initiatiefnemer de komende maanden moet zetten, zoals de financiën en welke onderzoeken nog moeten worden gedaan. Zo komt in de in de intentieovereenkomst te staan dat de initiatiefnemer en wijkvereniging Spoolderbelangen tijdens de intentieperiode onderzoeken of de aandachtspunten van het voedselbos en het maken van een gebiedsplan voor Spoolde in één proces georganiseerd kan worden. Zonder dat beide processen te veel vertraging oplopen. De wijkvereniging van Spoolde heeft namelijk de wens om samen met inwoners van Spoolde te werken aan een gebiedsplan waarin het initiatief van een voedselbos een plek kan krijgen.

De wijkvereniging van Spoolde heeft de wens om samen met inwoners van Spoolde te werken aan een gebiedsplan waarin het initiatief van een voedselbos een plek kan krijgen.

Half jaar onderzoek

De intentieperiode duurt ongeveer een half jaar. Hierna wordt besloten of de gemeente voor de komende 20 jaar een overeenkomst met de initiatiefnemer gaat sluiten. Daarna kunnen de eerste planten voor het voedselbos geplant worden.

Tuinderij de Spoolderberg

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren