Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Zo werd het eerste PlasticRoad-fietspad aangelegd

Zwolle – Dinsdagmiddag is het eerste PlasticRoad-fietspad in de wereld geopend.  Zo’n twee weken terug werd gestart met de aanleg van een 30 meter lang proefvak aan de Deventerstraatweg in Zwolle.  Omdat het om een geheel nieuw concept gaat is geprobeerd om zoveel mogelijk van het fietspad buiten het zicht aan te leggen.

De PlasticRoad is een fietspad, dat alleen maar bestaat uit gerecycled plastic. Het is concept is bedacht door  Anne Koudstaal en Simon Jorritsma. Vervolgens is het verder ontwikkeld door wegenbouwer KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming), Wavin en Total.

De PlasticRoad is multifunctioneel. Zo beschikt het fietspad over een sleuf voor kabels, zodat graafschade kan worden voorkomen. Een holle ruimte die gebruikt kan worden als waterberging voorkomt wateroverlast bij extreme neerslag. Volgens de bedenkers, blijft het fietspad veel langer bruikbaar dan fietspaden van asfalt.

Het is het eerste plastic fietspad ter wereld. Deze pilot moet uitwijzen of de techniek echt werkt. 

Aanleg plastic road Deventerstraatweg© Foto Peter Denekamp

 

Links de leidinggevende en rechts één van de bedenkers Simon Jorritsma – © Foto Peter Denekamp

 

Omdat het de eerste PlasticRoad is weten ze weinig over hoe het concept werkt. Via  metingen zal worden gemonitord hoe de toestand van het fietspad is. – © Foto Peter Denekamp

 

Plastic Road werd ingepakt, direct na het leggen, zodat de wereldprimeur tot 11 september aan het oog onttrokken bleef. – © Foto Peter Denekamp

 

De PlasticRoad wordt vanwege de wereldprimeur compleet afgeschermd.© Foto Peter Denekamp

 

De PlasticRoad wordt uitgepakt voor de grote onthulling. –  Foto© Peter Denekamp

 

 

Met dank aan Rianne Hutten voor vier foto’s waarop de daadwerkelijke plaatsing van de PlaticRoad staat. 

Controleer ook
Close
Back to top button