Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Tropenrooster voor de Zwolse schaapskudde

Zwolle – Herder Tjitse Terpstra en zijn Zwolse Kudde draaien momenteel een tropenrooster.  Samen met schaapshond Jim neemt de herder zijn kudde om zes uur ’s ochtends mee naar Westerveldse Bos. En daar is het goed toeven voor de 350 schapen. Ondanks de hitte staat er nog voldoende gras en smaakt een maaltje brandnetels met bladeren de schapen ook prima.

Eerder deze week belden bezorgde voorbijgangers de politie omdat ze zich zorgen maakten over het welzijn van de dieren. Volgens herder Tjitse hebben ze natuurlijk wel een beetje last van de warmte maar de wollen vacht is eigenlijk meer een isolatie. Het houdt de warmte tegen. De vacht voorkomt ook dat de huid van de schapen verbrandt.

Ook wijkagent Henri van de Hoeve ging poolshoogte nemen. “Met de schapen gaat het goed,” laat Van de Hoeve weten.

“Hier in het bos kunnen de schapen zelf kiezen of ze in de zon willen staan of liever de schaduw in gaan,” zegt Tjitse. Een ander voordeel van deze locatie is dat de schapen makkelijk water kunnen drinken uit de Noorderkolk. Normaal drinken de schapen bijna geen water. “In het gras en zeker als het nat is door de regen zit al voldoende vocht voor de dieren,” legt Tjitse uit. “Je ziet nu dat sommige toch even een extra slokje water nemen uit de kolk.”

Rond twee uur ’s middags gaan de schapen samen met schaapshond Jim terug naar het nachtverblijf. 

Back to top button