Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

In beeld: Schermvereniging Vaillant bestaat 60 jaar

Foto's © Henrico van der Dussen

Zwolle – Schermvereniging Vaillant uit Zwolle bestaat 60 jaar. Om dit te vieren werd zaterdag een jubileumtoernooi gehouden in Sportcomplex Het Anker in Zwolle. ’s Ochtends werd er geschermd met de degen. ’s Middags was het de beurt aan de schermers die met het wapen de ‘floret’schermen. Ook waren er schermdemonstraties (sabel, degen en floret}, werden er clinics gegeven voor starters en was er een reünie.

Iedereen die interesse voor het schermen heeft, kan twee maal gratis meedoen bij Vaillant op de dinsdag- of vrijdagavond.

SV Vaillant

Informatie over de schermsport

Schermen gebeurt op drie verschillende wapens. Elk wapen bestaat uit een greep, kom en kling. Het wapen waarmee je schermt, bepaalt hoe je het hanteert en waar je je tegenstander mag raken. Schermers vinden altijd hun eigen wapen het enige ‘echte’ schermwapen. De wapens waarmee tegenwoordig wordt geschermd, zijn niet scherp. De kling is bot, de punt afgeplat. Daarnaast zijn de klingen zo dun en beweeglijk dat ze geen schade kunnen aanbrengen op het lichaam. De kom dient ter bescherming van de hand waarmee je schermt. Meestal wordt ‘mechanisch’ geschermd, zeker bij trainingen. Treffers worden dus op het oog beoordeeld. Als een wapen geschikt is voor ‘elektrisch’ schermen, dan is de punt een drukknop. Bij een treffer gaat een lampje branden op een meetkast. Het wapen is daarop aangesloten met een stekkertje en een draad, door de mouw en de jas. Bij ‘elektrisch’ sabel wordt een extra vest gedragen met ijzerweefsel, omdat niet alleen een steek maar ook een ‘houw’ (slag) telt.

Foto’s © Henrico van der Dussen

Gerelateerde artikelen

Back to top button