In beeldKunst & CultuurNieuws in beeldNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Peperbus krijgt weer echte klokkenluiders

Foto's: ©Peter Denekamp

Zwolle – Zo’n 100 jaar geleden werden de klokken van de Peperbus nog handmatig geluid. Daarna ging het electrisch met een motor. ‘Jammer’ vond Zwollenaar Bert Dijkink want klokken die handmatig worden geluid, daar kun je veel meer emotie in kwijt. De Zwolse historicus, stadsgids, striptekenaar en ook nog bestuurslid van het Kamper klokkenluidersgilde ‘Geert van Wou’ ondernam daarom actie om het ‘met de touwen’ luiden terug te brengen in de Peperbus.

Bert Dijkink heeft de touwen in handen voor de klokken van de Peperbus – Foto: ©Peter Denekamp

Donderdagochtend stonden Simon Laudy en Merijn Klugkist van Klokkengieterij Laudy uit Finsterwolde klaar om naar de zolder van de Peperbus te klimmen. Een leuke klus voor de mannen die 196 treden omhoog moesten. Voor Merijn, die vandaag 19 jaar werd, geen enkel probleem! Op 45 meter hoog in de toren werden de luidtouwen bevestigd aan de 4 luidklokken. Deze 4 klokken worden straks gebruikt voor het handmatig luiden. Natuurlijk moest er even getest worden of de handbediening ook goed gelukt was. En dat leverde gelijk leuke reacties volgens Bert:” Het was een topdag!! en de eerste reacties zijn ‘dit klinkt veel mooier dan eerst'”

De vier muisklokken wegen samen zeven ton oftewel 7 duizend kilogram!

Foto’s: ©Peter Denekamp

De klokken zullen vanaf nu op feestdagen handmatig geluid worden op onder andere feestdagen zoals Koningsdag. Het Zwolse publiek kan er voor de eerste keer van genieten op 8 september tijdens de Open Monumentendag.

 

 

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren