BouwKamperpoortKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Open avond over architectuur en toewijding Theodorakapel project

Zwolle – Dinsdagavond was er in de gerenoveerde Theodorakapel in de wijk Kamperpoort een open avond. Architect Hanneke Rinkel van architectenbureau Sacon gaf een toelichting op het ontwerp van het klooster en het bijzondere herontwikkeling- en renovatieproces. Docent levensbeschouwing Mink de Vries ging in op het gedachtegoed van de hedendaagse toewijding (Moderne Devotie) en de betekenis er van voor de (kerkelijke) architectuur van de kapel.

Op de locatie van het voormalige klooster van het Onze Lieve Vrouwenpension heeft het Zwolse architectenbureau Sacon een nieuw wooncomplex ontworpen, geïnspireerd op en met hergebruik van bouwdelen van het oorspronkelijke klooster. De Theodorakapel in hart van de locatie is weer in oude luister herstelt en voor een nieuwe toekomst klaargemaakt. De realisatie van het (ver) nieuw(de) kloostercomplex is een samenwerking tussen Delta Wonen en IJsselheem, die de eigenaar van de kapel is.

Het was weer een bijzondere avond omdat er door één van de bezoekers nog een oude foto ingebracht werd met het oorspronkelijke kerk interieur. Elke keer duikt er weer een puzzelstukje op. Hanneke Rinkel, architectenbureau Sacon

 

Verborgen Theodorakapel is weer zichtbaar

De kapel daterend uit de jaren 30, heeft een hoge cultuurhistorische waarde en lag als een verborgen parel verscholen binnen het oude kloostercomplex. De nieuwe stedenbouwkundige setting maakt de kapel weer zichtbaar en toegankelijk vanaf de openbare weg. Dit bood de kans om de kapel te transformeren tot een plek voor de stad. Een plek voor bezinning, cultuur en ontmoeting.

Moderne devotie versus architectuur

Al eeuwenlang is in Zwolle de geestelijkheid verbonden met zorg, onderwijs, handel, cultuur en architectuur. Zo kende elk klooster, elke kapel, een eigen ziel. Een ziel met hart voor de hoofdtaak van de gemeenschap. In de vernieuwde Theodorakapel komen leven en zorg samen. De renovatie heeft de ziel weer zichtbaar gemaakt. Een plek met ruimte voor toewijding, aandacht, verbinding en ontmoeting. Elk gebouw, elk mens heeft authenticiteit nodig. De Theodorakapel laat zien hoe architectuur ons kan helpen om als mensen dichter bij onszelf, en elkaar, te komen.

Architect Hanneke Rinkel van architectenbureau Sacon gaf een toelichting op het ontwerp van het klooster en het bijzondere herontwikkeling- en renovatieproces – Foto © Peter Denekamp

Back to top button