Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

In beeld: ‘Het gezelligste stembureau’ van Zwolle is gesloten

Zwolle – Woensdagavond om zeven uur sloot het eerste Zwolse stembureau. Het stembureau in de hal van het station opende vanochtend om kwart voor zeven als eerste in de gemeente Zwolle. “We zijn hier vooral voor de reizigers die hun stem willen uitbrengen. Daarom zijn we net voor de ochtendspits open gegaan en sluiten we ook na de avondspits,” vertelt Anneke Nusselder, de voorzitter van het stembureau.

Direct na het sluiten van het stembureau werd de stembus voor de Waterschapsverkiezingen op de kop gezet. “We hebben nu heel wat te tellen. Het was hier druk tot negen uur vanochtend, daarna druppelden de mensen af en toe binnen,” zegt Adriaan Vrolijk, een toegevoegd ambtenaar. “We hadden rond lunchtijd weer een piek. Het werd daarna weer wat rustiger maar tegen vier uur vanmiddag stonden de mensen zelfs buiten op het Stationsplein te wachten.”

Terwijl de ploeg van ‘stembureau 67’ de stembiljetten uitvouwt op een grote tafel komen er nog steeds mensen binnenlopen die hun stem willen uitbrengen. Ze krijgen te horen dat stemmen in dit stembureau niet meer kan. Ze worden doorverwezen naar de Stadkamer. Ook Anneke Nusselder komt er plotseling achter dat ze zelf vergeten is om te stemmen. Zelfs zij mag niet meer stemmen in haar gesloten stembureau. “Dan wandel ik zo ook maar even naar de Stadkamer. Je kan er tot negen uur terecht dus nog tijd genoeg,” roept de voorzitter tegen haar ploeg. Links en rechts worden er grappen gemaakt over de voorzitter. “We zijn tenslotte niet voor niets het gezelligste stembureau van Zwolle,” aldus Adriaan.

Tegen half 9 zijn de stemmen voor het Waterschap geteld. De stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen gaat op de kop. Wederom ligt de vloer vol stembiljetten. Nog steeds komen er veel kiesgerechtigden naar het station die op de valreep hun stem willen uitbrengen. Ze worden allemaal naar de Stadkamer verwezen. In de Stadkamer groeide rond deze tijd de lange rij met wachtende Zwollenaren voor het stembureau.

Back to top button