AlgemeenBinnenstadNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Het Drostenhuis geeft haar geheimen prijs

Zwolle – Burgemeester Meijer nam afgelopen vrijdag met vier wethouders een kijkje in het Drostenhuis. Het historische pand aan de Melkmarkt, waar in het verleden het Stedelijk Museum was gehuisvest, werd in het najaar van 2017 door brand getroffen.

Om de brandlucht uit het gebouw te krijgen moest er van alles gedemonteerd worden om achter wanden en tussen vloeren de roet weg te kunnen halen. “Als je dat laat zitten dan ruik je de brand weer zodra het weer omslaat,” vertelt aannemer Harry Klunder.

De schoonmaakklus van de oude regentenwoning uit 1551 verloopt voorspoedig maar de stadsbestuurders kregen ook te horen dat er veel verborgen gebreken ontdekt zijn. De gebreken, door ouderdom en achterstallig onderhoud, kwamen aan het licht nadat vloer- en wanddelen verwijderd waren.

“Het pand verzakt waardoor er scheuren in de muren gekomen zijn, vloeren scheef hangen en een aantal dragende balken helemaal los zijn komen te liggen,” vertelt de aannemer. “Op de verdiepingen kon je de onderste vloeren niet eens zien omdat er door de eeuwen heen nieuwe vloeren overheen zijn gelegd.”

De stadsbestuurders kijken verbaasd zodra ze een vertrek op de eerste etage binnenlopen. In één oogopslag is te zien hoe scheef de vloer hangt. Ook wordt het duidelijk dat het een behoorlijke kostenpost gaat worden om het oude gebouw weer in een goede staat te krijgen.

Op de zolder krijgt de afvaardiging van het college nog meer somber nieuws te horen. Een schimmel heeft er voor gezorgd dat een groot deel van het dak is gaan rotten. Ook zijn de balken en muren er door aangetast. De enige optie is het vervangen van een groot deel van het dak.

Klunder vertelt dat hij zijn mensen onlangs het dak op stuurde om de markante ornamenten te demonteren: “Toen de jongens de ornamenten vastpakten vielen ze al uit elkaar. Het is waarschijnlijk lang geleden dat er iemand bij is geweest om ze te onderhouden. Het is allemaal zo verrot dat we besloten hebben om toch bouwhekken voor de deur op de Melkmarkt te plaatsen voor de veiligheid van voorbijgangers.”

Het is niet allemaal kommer en kwel. In een ruimte op de begane grond zijn kasten ontdekt. De kastdeuren hebben een bijzonder sluitmechanisme waar men het fijne nog niet over weet. Ook zijn de kasten in verleden dichtgemetseld net als een aantal deuren en ramen die er ooit hebben gezeten waarvan niemand nog het bestaan kende.

De rondleiding werd afgesloten in de achtertuin van het Drostenhuis, grenzend aan de Voorstraat. De burgemeester en wethouders genoten daar nog even van de prachtige achtergevel van het Drostenhuis en natuurlijk van het heerlijke lenteweer.

Back to top button