LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Avond van de Martelaren in Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming Basiliek

Zwolle – In de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming aan de Ossenmarkt in Zwolle werd vrijdagavond een heilige mis opgedragen aan hedendaagse martelaren uit Nigeria, Syrië, Indonesië en Kenia.

Tijdens de zogeheten Avond van de Martelaren waren bisschoppen aanwezig om de onder andere de Nigeriaanse Blessing (23) te herdenken. Deze studente verloor haar moeder en zus toen Fulani herders tijdens het avondmaal plots hun huis binnenvielen.

Ook andere getuigenissen uit Syrië, Indonesië en Kenia klonken die avond door. Ze lieten zien dat het ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend is om in vrijheid in Christus te geloven.

Tijdens de mis werd er gebeden voor de martelaren, hun nabestaanden én hun vervolgers. Voorafgaand aan de dienst werd er voor de martelaren geluid door het Sint Michaëls Klokkenluidersgilde. Daarbij werden alle klokken van de kerk bedient.

Iedere Goede Vrijdag bidt paus Franciscus de kruisweg bij het Colosseum in Rome, symbool van de eerste martelaren. In de aanloop naar Pasen wordt in vele basilieken over de hele wereld gebeden voor martelaren die het afgelopen jaar het leven lieten.

Het maken van het kruisteken, het lezen van de Bijbel, op zondag naar de kerk gaan, over Jezus praten en de rozenkrans te bidden. Deze voor gelovige Nederlanders zo alledaagse dingen zijn niet vanzelfsprekend in veel delen van de wereld. Ze kunnen leiden tot uitsluiting, opsluiting in een werkkamp of zelfs de dood. Het jaar begon  met een aanval op de kathedraal van Jojo in de Filipijnen tijdens de Heilige Mis waarbij 23 mensen werden gedood. Veertig missionarissen werden wereldwijd vermoord in 2018, waarvan 35 priesters waren.  Asia Bibi, de Pakistaanse moeder die onschuldig aan godslastering is pas na negen jaar uit de gevangenis is vrijgelaten. Geschat wordt dat in Pakistan momenteel meer dan 25 christenen vanwege dezelfde aanklacht vastzitten.

De Pauselijke vlag voor de Peperbuskerk
Klokken worden handmatig geluid door het Michaëls Klokkenluidersgilde

Gerelateerde artikelen

Back to top button