Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Implanter’ deeltjesversneller bij IJsselcentrale tijdens IJsselbiënnale

Zwolle – Aankomende zomer staan 27 kunstwerken van internationale kunstenaars op bijzondere locaties langs de IJssel.  De werken vormen tezamen de 1e IJsselbiënnale, een internationale kunstmanifestatie langs de IJssel tussen Doesburg en Kampen. De Biënnale wordt gehouden van 14 juni t/m 23 september 2017.

Tijdens de kunstmanifestatie zullen in Zwolle twee kunstwerken te zien zijn. Bij de IJsselcentrale wordt de ‘Implanter’ geplaatst van kunstenaar Paul Segers. Een eindje verderop zijn de kunstwerken te zien van Tanja Smeets.


IJsselcentrale

Bij de oude IJsselcentrale van Zwolle die binnenkort wordt gesloopt, is de ‘Implanter’ van Paul Segers te zien. Deze industriële sculptuur oogt als een futuristisch implantaat dat zijn functie heeft verloren. Wie weet krijgt hij hem weer aan de praat. Deze combinatie van sciencefiction en afgeschreven energetica versterkt hij door er een houten constructie in op te nemen die verwijst naar het verre verleden. Wrakhout uit de IJssel is erin verwerkt als overblijfselen van een cultuur die we achter ons hebben gelaten.

 

25_Segers_Ontwerpschets2-thumbnail-500x500-97

 

De kern van zijn ‘Implanter’ bestaat uit onderdelen van een verouderde ion-ball implanter – een deeltjesversneller – van de High Tech Campus in Eindhoven, de stad waar de kunstenaar woont en werkt.

Paul Segers brengt deze sculptuur al bouwende tot stand. Daardoor heeft het beeldhouwwerk ook een organisch karakter. De energie van de maker is voelbaar tegenover de ontzagwekkende energie die door de IJsselcentrale kon worden opgewekt. Paul Segers voert in zijn werk als kunstenaar een strijd met de materie die hij met zijn verbeeldingskracht weet te winnen. Zo ontstaat als het ware een Stonehenge van de twintigste eeuw: een geheimzinnige plek die een spiritualiteit verraadt die we niet meer kunnen duiden.

 


Luchtbrug Oldeneler uitwerwaarden

24_Smeets_Portretfoto1Zwartwit_V3RIpb3-thumbnail-500x500-97

 

Een boerderij die dicht bij de IJssel staat werd soms door de stijging van het water onbereikbaar. De boer besloot zelf een pad aan te leggen: een soort luchtbrug van boerderij naar dijk. Enkele resten van die brug zijn als archeologische artefacten achtergebleven in het landschap. Kunstenaar Tanja Smeets maakt een aantal werken speciaal voor deze locatie, waarin een nieuw landschap zich zal nestelen op de resten van die brug.

In de eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en visionaire toekomstbeelden tot nietsontziende doemscenario’s.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button