KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Impacter Zwolle breidt uit naar Noord-Nederland

Zwolle – Goed nieuws voor Impacter Zwolle, want zij zijn opnieuw gehonoreerd voor de maatschappelijke diensttijd (MDT). Het project, dat Zwolse jongeren tussen de 14 en 27 jaar ondersteunt, breidt daarom uit naar acht andere gemeenten in Noord-Nederland.

Impacter is een project voor Zwolse jongeren die iets terug willen doen voor de maatschappij en zich tegelijkertijd willen ontwikkelen. Samen met een jongerencoach ontdekken de jongeren waar ze energie van krijgen. Vervolgens gaan ze aan de slag op een plek in de stad die daarbij past. Na twee jaar heeft het project zijn meerwaarde voor jongeren bewezen. Jongerencoach Judith Prins: “De kennis en ervaring die wij hebben opgedaan, willen we graag delen met andere partijen zodat we voor nog meer jongeren van betekenis kunnen zijn.”

De maatschappelijke diensttijd kan juist nu veel betekenen voor jongeren in de noordelijke provincies. Projectleider en adviseur jongerenparticipatie Bart Dammers: “Jongeren worden ernstig beperkt door de coronamaatregelen. Er is een tekort aan stageplaatsen en de jeugdwerkloosheid neemt toe. Jongeren missen de steun van leeftijdsgenoten en voelen dat ze geen grip hebben op hun directe omgeving en hun dagelijks leven. Een project zoals Impacter kan voor veel jongeren het verschil maken.”

Het project breidt uit naar de gemeenten Deventer, Steenwijkerland, Nieuwleusen, Twenterand, Hof van Twente, Stadskanaal, Emmen en De Fyske Marren.

Eenzaamheid

Er is veel eenzaamheid onder jongeren en door corona neemt dat aantal alleen maar toe. Daarbij rust er een enorm taboe op eenzaamheid, waardoor jongeren niet zelf aan de bel trekken. Judith: “Doordat wij echt op zoek gaan naar jongeren, bereiken we ook de groep die minder zichtbaar is.” De afgelopen maanden zijn er al veel nieuwe initiatieven ontstaan. Zo is er samen met jongeren een wekker-service opgezet en kunnen Impacters deelnemen aan digitale borrels.

Gerelateerde artikelen

Back to top button