EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ikea Zwolle neemt de meterstanden op

Zwolle – De meest duurzame IKEA winkel van Nederland staat in Zwolle, de winkel op de Hessenpoort opende een jaar geleden haar deuren. Tijd om de meterstanden op te nemen. De cijfers zijn indrukwekkend: een jaar na de opening ligt het elektraverbruik 30 procent lager dan het gemiddelde verbruik van andere IKEA winkels. De zonnepanelen op het dak van de winkel hebben 885 MWh opgeleverd, een CO2 besparing van ongeveer 510.000 kg. Dankzij het geavanceerde systeem voor Warmte Koude Opslag is het gasverbruik teruggebracht tot slechts 10 procent van een vergelijkbare IKEA winkel.

Energieneutraal

IKEA Zwolle is de dertiende vestiging van het Zweedse woonwarenhuis in Nederland. Bij het ontwerp van het gebouw en de voorzieningen is rekening gehouden met het terugdringen van het energiegebruik. Dit is in lijn met de doelstelling van IKEA om in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal te zijn. IKEA Zwolle beschikt onder andere over 5.500 zonnepanelen en negen windmolens op het winkeldak en een geavanceerd Warmte Koude Opslag systeem. Verder wordt er uitsluitend gebruikgemaakt van led-verlichting in de winkel, de parkeergarage en op het terrein.

Winkel van de toekomst

Storemanager Sandra Schouten is trots op wat de winkel het afgelopen jaar heeft bereikt: “Alleen de zonnepanelen op het dak hebben al 885 MWh opgeleverd. Dat staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van 250 huishoudens. En de winkel is niet alleen vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Als testvestiging voor winkelformats is IKEA Zwolle ook op andere vlakken, zoals de indeling van de winkel, vooruitstrevend.”

IKEA ZWOLLE PLAATST 5.500 ZONNEPANELEN EN EERSTE VAN NEGEN WINDMOLENS
IKEA ZWOLLE PLAATSTE IN 2015 5.500 ZONNEPANELEN EN EERSTE VAN NEGEN WINDMOLENS
IKEA ZWOLLE PLAATST 5.500 ZONNEPANELEN EN EERSTE VAN NEGEN WINDMOLENS
IKEA ZWOLLE PLAATSTe IN 2015 5500 ZONNEPANELEN EN EERSTE VAN NEGEN WINDMOLENS

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button