Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

IJsselland: gevonden SOA’s ver boven landelijk percentage

In de regio IJsselland lag aantal gevonden soa’s op de GGD-poli’s in het afgelopen jaar (18,8%) ver boven het landelijke percentage (15,5%). Het percentage van Chlamydia (15,8%) en Hepatitis B (0,8% ten opzichte van landelijk 0,2%) springen hierin uit.

Dit blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost-Nederland, waarin de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg (Sense) in Gelderland en Overijssel worden gepubliceerd. De gegevens worden aangereikt door de Centra Seksuele Gezondheid van de vijf GGD’en in Oost-Nederland.

Cijfers

Meest gevonden SOA’s in de regio IJsselland (o.a. Zwolle)

Chlamydia – 15,8 % (12,6%)

Gonorroe – 4,3 % (3,3%)

Syfilis – 0,8 % (0,5%)

Hiv – 0,4 % (0,2%)

Hepatitis B – 0,8 % (0,2%)

Percentage tussen haakjes zijn landelijke vindpercentages. Voorbeeld: Op 100 geteste personen werden in Zwolle 15,8 personen positief getest op Chlamydia. Landelijk waren dat er 12,6 personen.

Mogelijke verklaring

Net als vorig jaar is het vindpercentage in Oost-Nederland hoger dan in de rest van Nederland (16,6% versus 15,5%). Dit is waarschijnlijk voor een deel te verklaren door de extra aandacht voor partnerwaarschuwing het afgelopen jaar: de meeste soa’s werden gevonden bij bezoekers die gewaarschuwd waren door een (voormalige) sekspartner bij wie al een soa was gevonden.

Het blijft dus volgens de GGD IJsselland van belang om te investeren in soa-preventie in de regio Oost, met name bij mannen die seks hebben met mannen (MSM), mensen die door hun sekspartners zijn gewaarschuwd, en jongeren.

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button