Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

IJsselheem blij met bijdrage gemeente voor renovatie Theodorakapel

Zwolle – Woonzorgconcern IJsselheem en stichting Vrienden Theodorakapel zijn zeer verheugd dat de Zwolse gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling 45.000 euro heeft toegekend voor de renovatie van de Theodorakapel. Het gebouw wordt ook een gemeentelijk monument.

”We noemen het altijd een verborgen parel in het hart van Zwolle. We zijn blij dat de historische waarde van het gebouw nu ook door de gemeente erkend wordt,” zegt Simon de Jong, projectmanager vastgoed van IJsselheem

Geschiedenis

De geschiedenis van de Theodorakapel begint in 1904. Burgemeestersdochter Theodora Ludovica Vos de Wael laat haar woning en een legaat van vijfduizend gulden na aan de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. Op de plek van haar woning aan de Harm Smeengekade worden een klooster (met kapel) en een pension voor oudere vrouwen gesticht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakt het pension plaats voor bejaardenhuis Nieuwe Haven. Op dezelfde plek wordt in 2007 het huidige woonzorgcentrum gebouwd.

Flinke renovatie

Om de Theodorakapel in oude luister te herstellen, is een flinke renovatie nodig van het voeg- en loodwerk, kozijnen, dak en dakgoten en schilderwerk. Ook binnen in de kapel staan aanpassingen op stapel, zoals realisatie van een koffiekamer, garderobe en toiletten. De subsidie van de gemeente Zwolle is zeer welkom om de uitvoering van dit omvangrijke renovatieplan mogelijk te maken.

Nieuwe stijl

Als alles volgens planning verloopt, is de renovatie medio 2018 klaar en dan kan de Theodorakapel ‘nieuwe stijl’ open. Het gebouw biedt dan, naast de wekelijkse kapelvieringen, onderdak aan Zwolse maatschappelijke en culturele initiatieven en activiteiten vanuit het principe van wederkerigheid, bijvoorbeeld dat het aanbod ook gericht is op bewoners van het nabijgelegen Nieuwe Haven, zorghuis Theodora Vos de Wael of thuiswonende ouderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button