BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

IJsselhallen plat voor 16 voetbalvelden grote woningbouwlocatie

Zwolle – De IJsselhallen in Zwolle gaan verdwijnen. De gemeente Zwolle heeft plannen om op het 8,5 hectare grote terrein woningen te gaan bouwen. Over 5 jaar moet dit mogelijk zijn. Dit betekent niet dat Zwolle als indoor evenementen stad verdwijnt. Want op een andere locatie in de stad moet een nieuwe evenementenhal komen die de hele regio gaat bedienen.

Grootste binnenstedelijke nieuwbouwlocatie in Zwolle

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Enorme impuls voor de Zwolse woningmarkt

“Het is al een langlopend plan: een nieuwe toekomst voor het IJsselhallen-terrein.”, zo stelt de wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle.  Het contract met Libema, de exploitant van de IJsselhallen, loopt volgens afspraak op 1 januari 2024 af. Het 8,5 hectare tellende terrein wordt daarmee de grootste binnenstedelijke nieuwbouwlocatie in Zwolle. Een enorme impuls voor de Zwolse woningmarkt. En dat is hard nodig, want de vraag naar woningen is groot.

16 voetbalvelden groot

Wethouder Ed Anker: “Het is daarom belangrijk dat we nu al beginnen met het maken van een visie. Vijf jaar klinkt lang, maar het is een groot gebied om in te richten. De locatie is qua grootte vergelijkbaar met ruim 16 voetbalvelden. We willen er een wijk bouwen die past bij het karakter van de Kamperpoort en de Veerallee, maar ook bij de binnenstad en Spoorzone.”

Zeven eeuwen dienst als veemarkt

De groei van de Kamperpoort levert niet alleen veel nieuwe woningen op, het is ook een kans om de wijk nog aantrekkelijker te maken. Dat vraagt om een goed doordacht plan, waarin onder andere keuzes worden gemaakt op gebied van het type woningen, verkeer en parkeren, economie en de cultuurhistorie. “De locatie heeft zeven eeuwen lang dienst gedaan als veemarkt. Daarna was het de plek in Zwolle voor grootschalige evenementen en congressen. Elke Zwollenaar heeft wel een herinnering aan deze plek.”

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Evenementenvoorziening

Tot eind 2023 zijn de huidige IJsselhallen beschikbaar voor diverse grote en kleine evenementen. Daarna loopt het huurcontract tussen de gemeente Zwolle en Libema af. “Een eventvoorziening is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van de stad. Daarom hebben we afgelopen periode hard gewerkt aan een locatiestudie en zien economisch, cultureel en ruimtelijk aanknopingspunten om als gemeente in te spelen op de ontwikkeling van een nieuwe eventvoorziening. Helaas is door de coronacrisis een onzekere periode ontstaan voor de evenementenbranche en stellen wij een besluit voor de raad voor een nieuwe, alternatieve eventvoorziening uit. Naar verwachting kan dit najaar een voorstel aan de gemeenteraad worden aangeboden. Door de RIVM-maatregelen zijn voorlopig alle evenementen in de IJsselhallen afgelast en is er voor Libema een uiterst lastige situatie ontstaan. We hopen voor alle bezoekers en voor de organisatie dat het binnenkort weer mogelijk wordt evenementen te organiseren”, aldus Monique Schuttenbeld, wethouder evenementen.

Foto © RTVFocusZwolle © Rebekka van ’t Ende

Gerelateerde artikelen

Back to top button