Nieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleTV KortVoorpagina

IJsselcentrale schoorstenen gaan met springlading neer; alles wat je wilt weten!

Zwolle – Zaterdag worden de schoorstenen van de IJsselcentrale met springstof neergehaald. Precies om 10 uur wordt door de erkende specialist de springstof tot ontploffing gebracht.

Interview met CEO van Koole Contracters:  over het neerhalen van de pijpen tot de sloop van de hele centrale

Hoek van 45 graden

De schoorstenen zullen  in een hoek van 45 graden vanaf de achterzijde van het gebouw vallen, de kant van Windesheim/Herxen uit. Ze breken naar verwachting in tweeën en vallen in een bed van rul zand. De springstof wordt via een elektronische ontsteking tot ontploffing gebracht. Dit doet de springstofspecialist die op het terrein van Engie zit, aan de kant van de uitlaathaven. Voor het aanwezige publiek wordt het moment van detonatie aangegeven via een geluidssignaal. Het hele proces duurt slechts enkele minuten vanaf het ontsteken van de springlading tot het neerkomen van de schoorstenen.

In de pijpen zijn 20 tot 40 gaten gemaakt. Per gat wordt er 200 gram springstof ingebracht.
In de pijpen zijn 20 tot 40 gaten gemaakt. Per gat wordt er 200 gram springstof ingebracht. De pijpen zijn al ingefreesd zodat ze straks in een hoek van 45 graden vanaf het hoofdgebouw vallen.
33319184862_2ed512af15_c
De pijpen zullen neervallen in het gebied waar de olietanken stonden (lichtbruine deel op de kaart met de rondjes)

Stof

Tijdens het neerhalen van de schoorstenen kan er stof vrijkomen. Dit is afhankelijk van het weer op het moment van het neerhalen van de schoorstenen (regen en windrichting). Buurtbewoners wordt geadviseerd om zaterdag tussen 9.30 en 10.30 uur de ramen en deuren gesloten te houden.

De weersverwachting voor zaterdag 10 uur is: regenachtig. De windrichting is op de kaart uitgetekend.
De weersverwachting voor zaterdag 10 uur is regenachtig. De windrichting is op de kaart uitgetekend.

Kijkers

Voor mensen die willen komen kijken is er plek gereserveerd op de dijk ten noorden van de uitlaathaven (Beekmanpad). Gehoorbescherming is hiervoor niet noodzakelijk.  Engie adviseert de belangstellenden om ruim van tevoren aanwezig te zijn in verband met de te verwachten grote opkomst. Vanwege de beperkte mogelijkheden om ter plekke de auto te parkeren verzoeken wij u nadrukkelijk om lopend of op de fiets te komen. De mogelijkheid om ter plekke te parkeren is zeer beperkt. Het parkeren wordt begeleid door verkeersregelaars en vindt plaats langs de IJsselcentraleweg tussen de t-splitsing en de schakeltuin van Tennet. De auto’s dienen dusdanig langs de weg te worden geparkeerd dat de hulpdiensten ongehinderd kunnen passeren.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button