Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

IJssel bij Zwolle stijgt eind van de week naar 1 meter 89 boven NAP

Zwolle – Door de vele regenval en het smeltwater stijgt de waterstand in de Rijn flink. In het verlengde hiervan zorgt dit voor verhoogde waterstanden op de IJssel bij Zutphen, Deventer en Zwolle. Het waterpeil bij het Katerveer in Zwolle staat nu al op 147 centimeter NAP. Dit is een lichte verhoging van de waterstand. Aanstaande vrijdag loop dit op naar 189 centimeter boven NAP bij de sluis in Zwolle.

Als gevolg van de neerslag die vandaag en morgen in het stroomgebied van de Rijn en de zijrivieren zoals de IJssel gaat vallen zal het waterpeil opnieuw gaan stijgen. Op zondag wordt naar verwachting de maximale stand verwacht in de Rijn. Pas na het komende weekeinde zal de daling inzetten bij de Rijn en daarmee ook de IJssel.

Veiligheid

De natuur is grillig, maar of we ooit nog de extreme waterstanden krijgen zoals in 1995 is niet te voorspellen. In 2012 is het project Ruimte voor de rivier gestart om extreme waterstanden te voorkomen. Door het graven van nevengeulen, het plaatsen van damwanden en het verleggen en verhogen van dijken langs de IJssel is de kans op overstromingen alleen maar kleiner geworden. Dagelijks inspecteert Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta)  de waterkeringen, treft waar dat nodig is maatregelen en blijft de weersverwachting nauwkeurig volgen. De stijging van het water is niet verontrustend, volgens het waterschap: “De ondergelopen uiterwaarden hebben nog voldoende buffer om het extra water te bergen. Uiterwaarden zijn aangelegd om het water meer ruimte te geven bij hogere waterstanden. Hierdoor kan het makkelijker worden afgevoerd of tijdelijk worden opgeslagen.” aldus het waterschap.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button