112 nieuwsNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

IJssel bereikt donderdag hoogste punt; Vecht zakt weer

Waterblaren en zandvoerende wellen

Zwolle – Vandaag bereikt het waterpeil van de rivier de Vecht haar hoogste punt. Daarna gaat het weer zakken op de Vecht. Dit geldt niet voor de IJssel. Het water van deze rivier blijft de komende dagen stijgen, met een piek rond donderdag 11 januari. Hierdoor komen de uiterwaarden onder water te staan en staat het water na verwachting van dijk tot dijk.

Donderdag hoogste waterpeil IJssel

Vanaf donderdag en vrijdag zal het waterpeil in het werkgebied van WDO Delta op het hoogste niveau zijn. Voor Deventer betekent dit water op de kade bij een peil van. +6.00 nap. Dit gebeurt overigens vaker en vormt vooralsnog geen gevaar. Vanaf afgelopen vrijdag voeren de waterkeringbeheerders van WDO Delta dagelijks al inspecties uit. Hierbij zijn al een aantal zandvoerende wellen geconstateerd. Vanaf het midden van deze week zal waarschijnlijk de groep van vrijwillige dijkwachters worden ingezet.

Waterpeil Rijn bij Tolkamer / Lobith zaterdagmiddag. dit komt nog onze kant op. Foto: ©Chantal Oosterbaan

Vecht zakt na zondag

IJsseldijk Oldeneel: water staat aan de voet van de dijk. Uiterwaarden helemaal ondergelopen.

Op de rivier de Vecht heeft het vrijwillige dijkleger vrijdag en zaterdag al patrouille gelopen. Daarbij zijn de dijken gecheckt op zwakheden. Zo hebben de dijkwachten tussen de Vecht en de A28 twee zogenaamde waterblaren gevonden op de middenberm.  Ook zijn er tal van zandvoerende wellen geconstateerd.

Vrijwillige dijkwachters geven goed beeld conditie dijken

Voor het Waterschap is de inzet van de vrijwillige dijkwachters zeer effectief. Veel voorvallen worden gemeld en zo wordt een goed beeld verkregen over de conditie van de waterkeringen. Aan de hand van de meldingen wordt door het Actie Water Centrum van het waterschap bepaald of er inzet van voorzorgsmaatregelen nodig is.

Zondag is het hoogste pijl bereikt op de Vecht waarna deze weer gaat zakken. Na maandag is extra dijkbewaking hier niet meer nodig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button