Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Iedere vrijdag een marktconcert in Academiehuis de Grote Kerk

Zwolle – Sinds deze zomer worden er weer iedere vrijdag marktconcerten gegeven in Academiehuis de Grote Kerk. Het is een traditie die Zwolle niet vreemd is. Toch was hij er al jaren niet meer. Na een succesvolle start is besloten ook in september door te gaan. Het Leeuwenbergh orgel wordt iedere week om 12 uur bespeeld in aansluiting op de wekelijkse carillon bespeling door stadsbeiaardier Martien van der Knijff.

Binnenkant van de Grote Kerk
©RTVFocus

De concerten zijn nu al een wekelijkse ontmoeting tussen lokale orgelliefhebbers. Ook toevallige voorbijgangers en toeristen die de kerk en boekenmarkt bezoeken waarderen de muziek enorm. Daarom zet de Stichting Schnitgerorgel Zwolle de reeks voort in september.

De marktconcerten worden belangeloos verzorgd door organisten uit de regio om aandacht te vragen voor de restauratie van het Schnitgerorgel in de kerk. Het grootste originele barokorgel ter wereld is in afwachting van de grootste restauratie uit de geschiedenis van dit bijzondere instrument uit 1721.

Na de concerten wordt er om een gift gevraagd die volledig ten goede komt aan de restauratie. Geven kan contant, maar er is in de kerk ook een mogelijkheid om contactloos te doneren. Via de website kunnen er ook orgelpijpen geadopteerd worden. Meer informatie is te vinden op www.schnitgerorgelzwolle.nl.

Ieder week worden op de facebookpagina van het Zwolse Schnitgerorgel de organisten aangekondigd die in die week ‘stadsorganist van dienst zijn’. Academiehuis de Grote Kerk hanteert toegangsitems zodat er zicht is op het aantal mensen in de kerk. Zodoende is de veiligheid bij een bezoek aan de kerk met inachtneming van de anderhalve meter gegarandeerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button