Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Iconische boom bij Openluchtbad is niet meer

Zwolle – Hele generaties Zwollenaren bewaren warme herinneringen aan de majestueuze boom bij het Openluchtbad. Helaas is de boom vorige week maandag, 29 oktober, gekapt.

De  suikeresdoorn, stond op het perron naast het banenbad, en was al langere tijd ziek.  Eerder dit jaar vielen dode, zware takken spontaan naar beneden.

Boom op 8 september 2018 © Peter Denekamp

Uiteindelijk heeft het bestuur van het Openluchtbad met pijn in het hart besloten dat de boom gekapt moest worden. Dit in verband met  de veiligheid van de bezoekers en het behoud van het zwembad.

Een vrijwilliger van het Openluchtbad staat met gemengde gevoelens te kijken als de mannen met kettingzagen de oude reus beginnen te kortwieken. “Ik heb als kind gespeeld onder de boom en later toen ik voor de gemeente in het Openluchtbad werkte maakte de boom weer deel uit van mijn leven, De boom is zeker weten 66 jaar oud, mijmert hij, “Hoe oud precies weet ik niet maar hij staat niet op de allereerste foto’s van het openluchtbad.”

De oude boom verzet zich nog een laatste keer als de boomchirurg de zaagsnede wil zetten om de boom definitief te vellen. De ketting loopt van de zaag. Na een snelle reparatie ronkt de kettingzaag opnieuw en legt de boom het loodje.

De laatste zaagsnede © Peter Denekamp

De boomchirurgen, mannen van de Rova en mensen van het Openluchtbad lopen om de restanten van de esdoorn heen. Het is nu goed te zien hoe de boom van binnen is aangetast door schimmels. Opgelucht dat de juiste beslissing genomen is zegt een vrijwilliger van het Openluchtbad dat een deel van de stam moet blijven liggen als herinnering. De boomchirurg wenkt naar de kraanmachinist om het drieduizend kilogram wegende stuk boomstam op het perron naast het zwembad te leggen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er mee gaat gebeuren. Waarschijnlijk wordt er een zitbank van gemaakt.

Restant boomstam blijft liggen als blijvende herinnering © Peter Denekamp

Plaats op de kaart bij benadering:

Back to top button