Huurders in verzet tegen ‘excessieve’ huurverhogingen: landelijke actie gelanceerd

AMSTERDAM – De Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY) hebben een landelijke petitie gelanceerd in reactie op wat zij omschrijven als ‘excessieve’ huurverhogingen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector. De organisatie uit haar bezorgdheid over de stijging van de huurprijzen, die opnieuw de inflatie overstijgen.
Inflatie en huurbeleid: een ongelijke lastenverdeling
De gemiddelde consumentenprijsindex (CPI) in Nederland voor 2024 bedroeg 3,35 procent. Echter, voor 2025 is vastgesteld dat verhuurders in de sociale sector een maximale huurverhoging van 5 procent mogen doorvoeren, in de middenhuur 7,7 procent en in de vrije sector 4,1 procent. Dit, aldus SHY, plaatst een onevenredige last op huurders, wier inkomens vaak niet in dezelfde mate stijgen.
Bezorgdheid en oproep tot maatschappelijke weerstand
Peter Weppner, voorzitter van SHY, benadrukt de zorgelijke situatie waarin veel huurders zich bevinden. “In de huidige woningnood hebben huurders geen keuze waar ze wonen,” stelt Weppner. “Ze worden gedwongen deze hoge huurverhogingen te accepteren, wat voor velen tot financiële wanhoop leidt.” De oproep van SHY wordt ondersteund door een groeiende maatschappelijke weerstand, waarbij gemeenten, huurdersorganisaties, studentenvertegenwoordigingen en politieke stemmen pleiten voor matiging.
Petitie en protest: een pleidooi voor rechtvaardigheid
Ondanks de brede oproep tot matiging, kiezen veel verhuurders ervoor om de maximale huurverhoging door te voeren. Ymere, de grootste woningcorporatie van Nederland, is hierin geen uitzondering. Weppner: “Onze adviezen worden genegeerd. Daarom roepen we huurders in heel Nederland op tot actie.”
De petitie, te vinden op stophogehuurverhoging.petities.nl, is een oproep aan verhuurders en de politiek om hun verantwoordelijkheid te nemen. SHY organiseert een protestevenement, waarvan de details later bekendgemaakt zullen worden, om de petitie kracht bij te zetten. De organisatie roept huurders, studenten, politici en andere betrokkenen op om de petitie te ondertekenen en deel te nemen aan het protest.