Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Humanitas Thuisadministratie Zwolle viert 10-jarig jubileum 

Zwolle – Humanitas Thuisadministratie afdeling Zwolle bestaat tien jaar. Dit werd dinsdag gevierd met de conferentie ‘Stressverlagende Ondersteuning in de Praktijk’, georganiseerd in samenwerking met hogescholen Windesheim en Viaa. De conferentie vormde tegelijkertijd de oproep aan de aanwezigen om hulpvragers op deze nieuwe manier te benaderen.

Tien jaar geleden begon de afdeling Humanitas Zwolle met Thuisadministratie. Mensen die moeite hebben bij het op orde brengen van hun administratie of het regelen van hun geldzaken, krijgen gratis hulp van getrainde vrijwilligers. In 2018 zijn 183 vrijwilligers actief geweest in de regio Zwolle, met afdelingen in de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Staphorst en Kampen.

Chronische stress

De afdeling greep haar jubileum aan om een conferentie te houden over hoe stressverlagende ondersteuning toe te passen in de praktijk. ‘Bij een deel van de mensen die wij helpen, is sprake van chronische stress’, legt Antoinet Kootstra van Humanitas Thuisadministratie uit. ‘Het hoofd loop over en chronische stress verandert bovendien de ‘bedrading’ in je hersenen. Plannen en prioriteiten stellen wordt moeilijker en mensen reageren meer primair.’

Stressverlagende ondersteuning

Organisaties en instanties moeten ervoor waken dat zij geen stress toevoegen, maar eerder verminderen. Kootstra: ‘Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso bij Hogeschool Utrecht, heeft een aantal van onze coördinatoren getraind in deze stressverlagende ondersteuning. Ook gemeenten en incassobureaus kunnen al veel doen door de toon en opzet van (aanmanings)brieven aan te passen. Staatssecretaris Van Ark heeft een brede schuldenaanpak aangekondigd. Heel mooi, maar het werkt pas écht als de ondersteuner of consulent aan de andere kant van de tafel ook vernieuwend gaat werken. Dat bespaart tijd en frustratie en het resultaat is beter.’

Vernieuwend werken

Bij de conferentie waren verschillende experts aanwezig om het belang van deze nieuwe werkwijze door te geven. Zo gaf Nadja Jungmann de workshop “Reflecteren, de nieuwe manier van luisteren en reageren”. Docent ethiek Gert Broekhuis van Hogeschool Windesheim gaf de workshop “Van behoudvragen naar verandervragen.” En onderzoeker Christel Teekman van hogeschool Viaa gaf de workshop: “Iemand komt niet opdagen… wat nu?” Antoinet Kootstra gaf zelf met Susanne Tonnon, senior onderzoeker bij Hogeschool Utrecht een workshop over een tool die inzicht geeft over de samenhang tussen de verschillende levensgebieden waardoor de hulpvrager zijn eigen prioriteit weet te stellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button