Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Huismus, Koolmees en Merel meest gespotte tuinvogels in Zwolle

Zwolle – Nog niet eerder deden er zoveel mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland: naar verwachting telden ruim 70.000 mensen afgelopen weekend de vogels in hun tuin of op hun balkon. In Zwolle deden 657 mensen mee die in totaal 8504 tuinvogels telden.

Zwolle

Landelijk werd opnieuw de huismus het meest geteld, gevolgd door de koolmees en vink. Ook in Zwolle staat de huismus op de eerste plaats gevolgd door de koolmees. Opvallend is dat in Zwolle de merel op de derde plaats staat, waarna de vink volgt op de vierde plek. Landelijk lijkt de merel  zich deels te herstellen met een vierde plek, maar in de zuidelijke en oostelijke provincies is de achteruitgang van het aantal merels nog duidelijk te zien.

Bron: Nationale Tuinvogeltelling 2019 – Vogelbescherming Nederland

 

Merel en sneeuw

Tijdens de Tuinvogeltelling van vorig jaar duikelde de merel voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling uit de top 3. Dit jaar lijkt de merel zich daarvan licht te herstellen, met op landelijk niveau, een vierde plaats. De hogere plek van de merel is wellicht wat vertekend door de sneeuw van de afgelopen paar dagen, waardoor de vogels naar tuinen toe komen om voedsel te zoeken.

Regionale verschillen merel

Wel zijn grote regionale verschillen te zien tussen het zuiden en de rest van het land. In Limburg en Noord-Brabant blijft het aantal merels achter. In deze provincies bungelt de merel vaak in de onderste helft van de top-10. Dit komt voor een deel overeen met het beeld van de verspreiding van het usutu-virus. Het virus is vanuit België en Duitsland richting Nederland gekomen. In de zuidelijke provincies waart het virus nu het langst rond. Ook al lijkt het aantal merels zich aan het herstellen, het aantal blijft nog achter bij voorgaande jaren. Benieuwd hoe u de merel kunt helpen? Kijk dan op tuinvogeltelling.nl/merel

Top-3

Evenals voorgaande jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat mussen in groepen leven zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nog niet eerder eindigde de vink zo hoog. Omdat vinken hun voedsel op de grond zoeken zijn ze door de sneeuw van de afgelopen dagen in grote aantallen naar de tuinen getrokken, wat terug te zien is in de Tuinvogeltelling.

De actuele stand en lijstjes per wijk in Zwolle zijn te vinden op www.tuinvogeltelling.nl.

Bekijk de vogelstand in jouw buurt

Gerelateerde artikelen

Back to top button